ДБ ще внесе промени в Закон за движение по пътищата

...
ДБ ще внесе промени в Закон за движение по пътищата
Коментари Харесай

Стикер, който се слага на предното стъкло на автомобила, може да бъде премахнат

ДБ ще внесе промени в Закон за придвижване по пътищата да отпадна така наречен екостикери от предното стъкло на колата. Според някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов съществува възможност някой да злоупотреби с информацията в чиповете в стикерите за годишен механически обзор и да възникне риск за сигурността.

Ето цялото мнение на Божанов:

Взривът, задействан при прекосяването на колата на Гешев ме подсети за един непряк проблем, който на пръв взор е бюрократичен (стикерите за годишен механически преглед), само че има отношение към сигурността.

Сарафов сподели, че с цел да бъде задействан в точния миг е трябвало да има образен контакт към мястото. Това не е наложително, поради новите стикери за ГТП, които са с чип, който може да бъде прочетен отдалечено, позволявайки автоматизирано засичане на съответни коли посредством RFID антена. Едва ли е подобен казусът, само че такава опция съществува (ако НСО поставят стикери, което следва от наредбата за ГТП).

Когато настоявах Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " да унищожаване стикера с чип, показах и проблеми със сигурността, защото стандартът употребен за записване на информацията в чипа не е очакван за тези цели. Това разрешава неоторизирано четене на най-малко част от данните (а има възможност и на всички данни), което улеснява разнообразни незаконни действия - тогава дадох образец с автокрадци, само че има всевъзможни други опасности, включително разследващи, когато има елементарен за отдалечено четене чип с значително информация.

Затова в план на изменение на Закона за придвижването по пътищата, който внасяме тази седмица, предвиждаме отпадане на стикера (или по-точно, въвеждането единствено със закон, което ще обезсили наредбата, с която е въведен), написа той във фейсбук.

Екостикерите на колите се издават след механически обзор.

Друга причиан за премахването на стикера, който се слага на предното стъкло на колата е, че по този метод и самата процедура се оскъпява.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР