ДБ и БСП потвърдиха поддръжката си за кабинет на финансовия

...
ДБ и БСП потвърдиха поддръжката си за кабинет на финансовия
Коментари Харесай

ПП пред сложен избор, ако до петък няма 121 гласа за кабинета

ДБ и Българска социалистическа партия потвърдиха поддръжката си за кабинет на финансовия министър в оставка. Разговорите в търсене на гласове до 121 ще продължат през цялата седмица. Независимите депутати ще разгласят в петък дали ще поддържат ново държавно управление на Политическа партия.
След вота на съмнение,, към този момент наподобява, че ново държавно управление на " Продължаваме промяната " отпред с вицепремиера в оставка Асен Василев би консолидирало същата поддръжка, каквато имаше кабинетът " Петков ". Зад него биха застанали Българска социалистическа партия, " Демократична България " и самостоятелните народни представители, отделили се от " ИТН ". Политическият уикенд не донесе вести за вероятно разширение на поддръжката и договарянията за реализиране на болшинство от 121 депутати, с които се ангажираха водачите на Политическа партия, ще продължат през цялата нова седмица.

Въпросът, който няма явен отговор все още, е какво ще се случи, в случай че изчезналите гласове за болшинството не бъдат обезпечени до петък - дали кандидат-премиерът Асен Василев ще предложи държавно управление на малцинството за гласоподаване в Народното събрание, или ще върне мандата на президента Радев несбъднат . Според самия Василев, в случай че обстановката се окаже такава, решението ще бъде взето от Изпълнителния съвет на " Продължаваме промяната ".

По всичко проличава, че това ще се случи в петък, защото това е срокът за отговор, който през уикенда дадоха самостоятелните депутати. По думите на някогашния член на " ИТН " Иво Атанасов всеки отделил се от партията депутат ще взема решение самичък за себе си и всички ще разгласят решението си в петък. Тогава изтича и едноседмичният парламентарен период, който Политическа партия имат, с цел да изпълнят мандата или не.
Реклама Двата сюжета
По информация на " Капитал " в партията на Василев и Петков поддръжници имат и двата сюжета. Според част от партията, в случай че не се договорят твърди 121 гласа, групировката не трябва да предлага държавно управление, което съвсем сигурно значи отиване на избори. В парламентарната група има бранители и на тезата, че сегашната комплицирана вътрешна и външна обстановка постанова да се предложи кабинет, който може и да мине (с неявяване на депутати от пленарната зала да вземем за пример, което ще смъкна кворумът за гласуване). При сходен сюжет, в който кабинет на малцинството бъде утвърден, това би означавало всяко решение на Народното събрание да зависи от опозицията на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ", които имат към този момент болшинство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няколко пъти към този момент направи подмятания за съставяне на " евроатлантическа коалиция ", което може да се пояснява и като поръчка за допустима поддръжка по избрани тематики, само че остава въпросът какво ще изиска в подмяна.

В неделя пред Българска национална телевизия министърът на образованието в оставка Николай Денков изрази мнение, че Политическа партия не трябва да предлага кабинет, в случай че няма сигурна парламентарна поддръжка. Кандидатът за министър председател Асен Василев не пожела да отговори на подобен въпрос. " Имам мнение, само че ще го запазя за себе си, ще реши Изпълнителният съвет на партията ", сподели той след среща с самостоятелните депутати същия ден.
Повече връзка с сътрудниците
В събота екип на Политическа партия в състав Асен Василев, Кирил Петков, шефът на парламентарната група Андрей Гюров и някогашният ръководител на Народното събрание Никола Минчев се срещна поредно с Българска социалистическа партия и " Демократична България ". И двете обединения заявиха, че ще поддържат държавно управление с министър председател Асен Василев в границите на мандата на " Продължаваме промяната ".
Реклама
От извършените диалози стана ясно, че Политическа партия са се заели да работят особено върху грешките в връзката и оферират нов метод на взимане на решения в съдружния съвет - с построяването на секретариат. Досега всички съдружни сътрудници на " Продължаваме промяната " са давали обществени сигнали, че Политическа партия от време на време вземат решения преди да ги обсъдят с останалите партии в обединението.

От " Продължаваме промяната " са се съгласили в програмата на новия кабинет да залегнат препоръчани от Българска социалистическа партия тематики като опазване на здравето, обучение, обществена политика и възобновяване на стопанската система.

Христо Иванов пък означи, че с Демократична България са са разисквани тематики като конституционната промяна, енергийната самостоятелност, Шенген и еврозоната, модернизиране на армията и промяната на службите за сигурност. " Демократична България " са поискали и по-активна активност във връзка с културната активност и демографските въпроси.

Разговорите за сформиране на кабинет ще продължат с още " депутати с самостоятелна воля ". Засега не е ясно дали още хора от групата на Има Такъв Народ ще се отделят. В петък партията напусна координаторът ѝ и зам.-председател на парламентарната група Виктория Василева, само че тя няма да остане като самостоятелен народен представител, а напуща и Народното събрание.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Компании 3 Градове 1 Пловдив 2 Свят 3 Медиа и реклама 1 Пловдив 2 Градове 3 Градове Реклама
Не се знае дали отцепници няма да се появят и в партията на Костадин Костадинов, откакто, само че след това реши да остане самостоятелен народен представител, напускайки единствено групата на " Възраждане ".

При липса на събрани 121 гласа, в случай че " Продължаваме промяната " предпочетат да върнат мандата за държавно управление несбъднат, конституционната процедура продължава с връчване на мандата на втората по величина група в Народното събрание - на ГЕРБ. От партията на Борисов към този момент заявиха, че няма да пробват да оферират държавно управление. За третия мандат президентът самичък избира парламентарна група, на която да връчи мандата за нов кабинет.
Свързани публикации Асен Василев сменя Петков като министър председател в кабинета, който ще предложи Политическа партия 1 юли 2022, 13:08 Чемодан, вокзал, Москва* 30 юни 2022, 11:37 Ново държавно управление или избори: решението зависи от Кирил Петков 29 юни 2022, 17:26 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР