ДАЗД: Децата са подложени на нови форми на тормозДецата са

...
ДАЗД: Децата са подложени на нови форми на тормозДецата са
Коментари Харесай

ДАЗД: Децата са подложени на нови форми на тормоз

ДАЗД: Децата са подложени на нови форми на тормоз
Децата са изложени на нови проблеми, които произтичат от обстоятелството, че те към този момент са във виртуалния свят. Там битува онлайн тормозът. Това сподели ръководителят на Държавната организация за протекция на детето доктор Елеонора Лилова, която откри полемика на тематика „ Ролята на медиите за попречване на полова корист с деца ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Дискусията е проведена от Държавната организация за протекция на детето взаимно с Детския фонд на Организация на обединените нации - УНИЦЕФ България, Асоциацията на европейските публицисти и Факултетът по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет „ Св. Климент Охридски".

Обсъждането се организира в навечерието на 18 ноември, когато се отбелязва Европейският ден за попречване на половата корист с деца.

Целта на самодейността е да сложи казуса на дневен ред, само че също по този начин да призове публицистите етично да отразяват случаите на детско принуждение в медиите.

„ Другият проблем е отчужденото родителство, за което няма статистика. Това са родителските спорове. Нещо, което би трябвало да сложим на дневен ред. Така че тормозът се усилва освен като физически, а и като душевен. В фамилията освен като домашно принуждение във връзка с насилието в обичайните му форми, само че и насилието, когато едно дете се раздира сред майка си и татко си ”, очерта доктор Лилова и акцентира, че противодействието на казуса е да бъдем положителния образец за децата.

Тя разясни, че даже присъединяване на детето в реклама, в която е по долни дрехи би могло да го злепостави и да го накара да се срами. Председателят на ДАЗД прикани родителите да мислят за всичко това, което разрешават да се случи с детето им и да се замислят по какъв начин то би се почувствало в случай че след години види рекламата или репортажа, в което е попаднало по един или различен мотив.

„ Най-важното е, когато медиите схванат за случаи на принуждение незабавно да алармират институциите, а не да бързат да си създадат репортажа. Да показват най-много до два обстоятелството за лицето и да се стараят да не подават толкоз информация, че детето да бъде разпознато. Медиите би трябвало да спрат да внушават на обществото, че институциите не работят, тъй като това не е правилно ”, изясни доктор Лилова.

От ДАЗД показаха още, че сигнали за принуждение се одобряват и на денонощния им телефон 116 111, където с изключение на протекция, децата могат да беседват с психолози.

Деканът на Факултета по публицистика и всеобща връзка към СУ „ Св. Климент Охридски ” доцент Теодора Петрова, която е хазаин на полемиката съобщи, че учат студентите на избрани стандарти в специалността, които вменяват отбрана на участниците в медиите. Според нея, с цел да се реши казусът с насилието първо той би трябвало да бъде съзнателен като подобен от обществото.

„ Децата са една особена група, която има права, само че другите са виновни за тях и би трябвало да ги пазят. Медиите и обществото би трябвало да осъзнаят, че има проблем с насилието над и измежду децата и е належащо да приказваме по този проблем. Ролята на медиите е доста значима в предварителната защита и е значимо да се приказва и на родителите ”, съобщи доцент Петрова.

Тя е уверена, че в последните години в сериозен проблем се е трансформирало и виртуалното пространство.

„ Станахме злобари в интернет, насилието е част от нашия живот, само че не го осъзнаваме и по тази причина би трябвало да се приказва ”, добави още тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР