Дайте на вашите мебели нов живот и нов облик с

...
Дайте на вашите мебели нов живот и нов облик с
Коментари Харесай

4-те най-добри вида боя за мебели: плюсове и минуси

Дайте на вашите мебели нов живот и нов образ с нов пласт багра. Независимо дали желаете да освежите стол, маса, нощно шкафче или специфичен предмет, това е страховит план „ Направи си самичък “, който може да придаде неповторим тип на вашите мебели единствено с няколко часа работа и някои съществени консумативи. Ето плюсовете и минусите на най-хубавата багра за мебели.

Имате доста благоприятни условия, когато боядисвате вашите мебели. Типът багра е най-голямото основание, което би трябвало да вземете. Има варианти за маслена, латексова и акрилна багра за мебели, дружно със специфични бои, като тебеширената. Можете да боядисвате с четка и/или валяк или даже да употребявате спрей багра. Всяка от тези бои за мебели има неповторими преимущества, а някои са по-подходящи за един вид план спрямо различен. 

 
Латексова багра
Латексовата багра за мебели е известна алтернатива, тъй като е елементарно налична. Можете да я откриете елементарно в строителните хипермаркети и магазини. Има формули с ниско или никакво наличие на летливи органични съединения (VOC), които са мощно целесъобразни за планове за боядисване на закрито.

 Добави изложение

Недостатъкът е, че до момента в който латексовата багра изсъхва бързо, лишава доста време, с цел да се втвърди и резервира относително меко покритие, което е склонно към начупване и надраскване. Ето за какво тя не е науй-подходящия вариант за мебели, които ще се употребяват интензивно. Вместо да попива в порести повърхности като боята на маслена основа, латексовата багра се свързва с повърхностния пласт на мебелите. В резултат на това този пласт багра може да бъде развален релативно елементарно. За най-хубави резултати подгответе повърхността с шлайфане и грунд – и знайте, че е евентуално да се наложат корекции в бъдеще.

От друга страна, едно от огромните преимущества на латексовата багра за мебели е необятната гама от налични цветове. Това равнище на избор улеснява намирането на нюанса на боята, който дава отговор на вашата визия и вашата стая.

Латексовата багра също се предлага в разнообразни покрития. Можете да избирате сред матирани, сатенирани, полугланцови или гланцови покрития за вашия план.

 
Матов: Без никакви смоли във формулата, този вид латексова багра няма да отразява доста светлина и ще има непрозрачен — съвсем кадифен — финиш. Това обаче няма да е доста издръжливо покритие, което може да издържи на доста боричкане, допиране и разчистване. Така че запазете този свършек за мебели, които няма да бъдат ежедневно употребявани. За по-издръжлива матова багра помислете за потреблението на тебеширена багра. Сатениран: Боя със сатенирано покритие отразява минимално количество светлина. Ако харесвате типа на матовата багра, само че имате потребност от багра за мебели, която е по-издръжлива, сатенираната боя може да е най-хубавият избор за вас. Ако изберете миеща се формула, ще откриете, че е по-лесно да я поддържате чиста. Полугланц: Това може да е най-хубавото покритие за мебели, защото полугланцовата багра отразява добре светлината и устоя на миене. По-голямата централизация на смоли в полугланцова формула прави тази багра по-издръжлива за мебели, които в действителност планирате да употребявате. Гланц: Гланцовото покритие на боята ще придаде на вашите мебели издръжливост, само че изисква най-голяма подготовка. Боите с емайл покритие отразяват доста светлина и нарасналата им централизация на смоли ги прави способни да устоят на доста приложимост и разчистване. Но внимавайте: повърхнина с толкоз доста искра ще ускори несъвършенствата. Така че, в случай че изберете този вид багра за мебели, ще би трябвало да се уверите, че повърхността е добре подготвена и че всички недостатъци са отстранени.
Най-подходяща за: Мебели, които няма се употребяват постоянно и за хора, които търсят бюджетен вид на багра.

 

Плюсове:

Лесно достъпна с обилие от цветови варианти

Лесно се почиства със сапун и вода

Предлага се в разнообразни покрития

 

Минуси:

Не устоя на тежка приложимост

Не всички покрития могат да се почистват

Дълго време изсъхва

 
Тебеширена багра
Възстановяването на ретро мебели докара до повишаване на известността на тебеширената багра. Тази багра на водна основа нормално има латекс като основа, само че обезпечава по-плътна текстура, която може да се натрупва.

Тебеширената багра се предлага от профилирани търговци на дребно, макар че става все по-широко налична.  Тя е по-скъпа от елементарната латексова багра, само че е харесвана заради неповторимия й външен тип и копринено безпрепятствено покритие.

 Добави изложение

За разлика от други по-конвенционални бои за мебели, може да се нуждаете от малко тренировки, когато за първи път употребявате тебеширена багра. Тя изсъхва бързо, което е плюс, само че това също значи, че могат да се видят линии на четката, в случай че не сте задоволително опитни. Подгответе се да тренирате предварително или бъдете гъвкави в цялостния тип на готовия артикул.

Тебеширената багра може да се шлайфа или да се изтрие, с цел да се сътвори древен резултат. Ето за какво тази багра е популярна сред хората, които търсят по-винтидж или шаби изискан тип.

 

Най-добра за: Пребоядисване на антични предмети или реализиране на богат, непрозрачен тип на мебели, които употребявате всеки ден.

 

Плюсове:

Прилепва добре към множеството повърхности

Бързо съхнене

Гладко покритие

 

Минуси:

Може да се виждат линии с четка

Покритието предстои на надраскване или маркиране

Може да бъде скъпо с лимитирани цветови варианти

 
ВИЖТЕ ОЩЕ:  Акрилна багра
Акрилната багра е различен тип багра на водна основа за мебели, която е тясно обвързвана с латексовата боя. Цветните частици са суспендирани в акрилен полимер и оферират богат пигмент с безпрепятствено покритие. Може да се нанася върху разнообразни повърхности, което я прави повсеместен тип багра за мебели. Въпреки това, постоянно се продава в дребни разфасовки - което я прави по-добър избор за дребни планове, като маси за кафе, рамки за картини и други акцентни детайли.

Акрилната багра се нанася отмерено и се самонивелира, което улеснява работата с нея. Грундът обаче е добра концепция, в случай че желаете боята да прилепне по-добре към повърхността. Времето за съхнене е малко за акрилна багра, тъй че можете да нанесете няколко пласта за релативно къс интервал от време. Но ще би трябвало да му дадете задоволително време, с цел да изсъхне напълно, откакто планът завърши. Почистването също е елементарно, защото това е багра на водна основа.

 Добави изложение

Трябва да се означи, че акрилната багра има по-голяма разтегливост, с цел да устои на начупване или напукване, в сравнение с някои други типове бои на водна основа. Но към момента е най-подходящ за мебели с лека до умерена приложимост.

 

Най-добра за: Малки мебели или акцентни детайли, които се нуждаят от бързо и икономично обновяване

 

Плюсове:

Лесна за нанасяне и самонивелираща се

Еластично покритие, което устоя на петна

Богат цвят

 

Минуси:

Нуждае се от грунд за най-хубави резултати

Обикновено се продава в дребни контейнери

Дълго време на цялостно изсъхване

 
Маслена багра
Боята на маслена основа, от време на време наричана и алкидна багра, е една от най-издръжливите бои за потребление върху мебели. Тази устойчивост обаче има цена. Боите на маслена основа нормално са скъпи, лишават доста време да изсъхнат и имат високи равнища на ЛОС, които изискват изобилна вентилация.

 Добави изложение

И въпреки всичко, боядисването на мебели с багра на маслена основа е нещо, което би трябвало да имате поради, в случай че желаете еластично покритие, което няма да се отчупи или надраска елементарно. Ще би трябвало да имате на разположение четка с натурален косъм и минерален алкохол или терпентин като разредител за багра и за разчистване. Предимството на маслената багра за мебели е, че може да се нанася върху множеството повърхности и прилепва добре. Насища всяка пореста повърхнина и се самонивелира за елементарно нанасяне. Времето за съхнене сред пластовете е дълго - до 24 часа - само че се втвърдява по-бързо от боите на водна основа.

Можете също по този начин да помислите за багра на маслена основа, в случай че не знаете какъв вид покритие сега има върху вашата мебел. Боите на водна основа ще се затруднят да се залепят към повърхнина, боядисана преди този момент с багра на маслена основа. Но боята на маслена основа може да се нанася сполучливо върху багра на водна или маслена основа.

 

Най-добра за: Всеки вид мебели, които се употребяват доста и се нуждаят от трайно покритие

 

Плюсове:

Издръжливо покритие

Може да се употребява върху множеството повърхности

 

Минуси:

Високи равнища на ЛОС

Дълго време на съхнене сред пластовете

Не се предлага на всички места

 
Съвети за използване
Освен избора на верния вид багра за вашия мебелен план, уверете се, че сте избрали верния способ на нанасяне. Можете да избирате сред четки с натурален косъм (за багра на маслена основа) или четки със синтетичен косъм (за багра на водна основа). Има и валяци и гъби за специфични приложения и резултати. Също по този начин може да използвате пръскачка за багра, изключително за по-големи планове, при които желаете да избегнете следи от четката.

Щрихът и финалът, които постигате, ще варират според от типа на апликатора, който употребявате. Четката ще ви обезпечи необятно покритие, само че може да демонстрира линии по-лесно (особено с багра на водна основа). Валякът предлага по-малко надзор, само че отмерено покритие. Нанасянето гъба е най-хубавото за неповторимо текстурирано покритие.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР