Дайте да разгледаме детайлно някои от класическите картини и да

...
Дайте да разгледаме детайлно някои от класическите картини и да
Коментари Харесай

Тайните на някои класически картини

Дайте да разгледаме детайлно някои от класическите картини и да открием какви секрети крият те в действителност. Интересно е, че някои от тези творби напряко плашат:

Кит в картината „ Плажна сцена “ на Хендрик ван Антонисен

Когато картината на холандския художник от 17 век попаднала в музей, реставраторите забелязали нещо извънредно. Какво вършат без забележима причина толкоз доста хора на плажа в този леден, заоблачен ден?  Освен това, правело усещане, че една дребна част от платното била по-избледняла. Когато чиновниците отстранили горния пласт багра, истината излезнала нескрито – в началото върху картината имало нарисуван мъртвец на починал кит, който по-късно обаче бил премахнат.

Учените считат, че по избор на притежателя на живописта китът бил премахнат с естетически цели. Не доста хора биха желали да гледат вкъщи си картина, върху която има нарисувано умряло животно.

 

Скрита фигура в картината на Пикасо „ Старият китарист “

В живота на Пикасо имал доста тежък интервал, когато художникът нямал пари даже да си купува нови платна, по тази причина му се налагало да рисува нови картини върху старите и неведнъж да ги пребоядисва. Така било и в тази ситуация със „ Старият китарист “

При доста деликатен обзор на творбата може да видите очертанията на различен човек. Рентген посочил, че по-рано това било картина, която изобразявала жена с дете в селска околност.

 

Мъртво дете или кошница с картофи?

Виждате картината от 1859 година на френския художник Жан–Франсоа Миле, озаглавена „ L’Angelus “. На нея са изобразени двама селяни, които стоят посред полето и скръбно гледат кошница с картофи. Но когато картината била изследвана с рентген, се видяло, че по-рано върху нея бил нарисуван ковчег с дете.

Анализът с рентген не бил инцидентен. За него настоял персонално Салвадор Дали, потвърждавайки че творбата изобразява погребална сцена. В края на краищата от Лувъра, въпреки и насилствено, изследвали картината и предчувствието на Дали се оправдало.

 

Картината „ Подготовка на булката “ не е това, което наподобява

„ Подготовка на булката “ в действителност е една незавършена творба. Картината се явява част от поредност, изобразяваща традициите на френския селски живот от Гюстав Курбе. Нарисувана е в средата на 1800 година и е добита от музея през 1929 година

През 1960 година картината е изследвана с рентегенови лъчи и това, което разкрили, хвърлило учените в потрес. Първоначално изобразявала сцена на заравяне, а дамата в центъра била мъртва.

 

Бог и Дявол в „ Старият риболовец “

„ Старият риболовец “ е картина от 1902 година на унгареца Тивадар Костка Чонтвари, в която на пръв взор няма нищо извънредно. Но действително в нея има прикрит смисъл, който по този начин и не бил оголен до гибелта на художника. Шифърът бил разкодиран, когато незнаен човек се сетил да сложи огледало против средата на картината. И ето по какъв начин посланието на унгареца лъснало: във всеки един човек може да участва както Бог, по този начин и Дявола.

 

„ Нощна стража “ или дневна?

Една от най-известните картини на Рембранд е „ Нощна стража “ или „ Ротата на капитан Банинг Кок “. Тя е нарисувана през 1642 година, само че дълги години престоява почерняла в мазе, по тази причина е открита за изкуството едвам през 19 век. Бива кръстена „ Нощна стража “, тъй като фигурите били на мрачен декор и точно с това си име остава по-известна в съкровищницата на изобразителното изкуство.

Едва след реституция през 1947 година излиза наяве, че в мазето творбата било покрито със пласт сажди, които трансформирали неговите цветове. След изчистването на истинската живопис се схванало, че сцената, изобразена от Рембранд, се разиграва денем. Позицията на сянката в лявата ръка на капитан Кок, че времето на действието в картината е не повече от 14 часа.

Още по тематиката: 8 картини, в които са скрити тайнствени знаци

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР