Даян Файнщайн, най-дълго управлявалата жена сенатор на САЩ в историята, почина на 90

...
Даян Файнщайн, чиито три десетилетия в Сената я превърнаха в
Коментари Харесай

Даян Файнщайн, чиито три десетилетия в Сената я превърнаха в най-дълго служилата жена сенатор на САЩ в историята, е починала, според запознат източник. Тя беше на 90.

Смъртта на Файнщайн ще даде на губернатора Демократическа партия в Калифорния Гавин Нюсъм правомощието да назначи законодател, който да изкара остатъка от мандата на Файнщайн, запазвайки мнозинството на демократите в камарата до началото на януари 2025 г. През март 2021 г. Нюсъм публично каза, че има списък с „ множество” замествания и обеща да назначи чернокожа жена, ако Файнщайн се пенсионира.

Файнстийн, демократ, беше неразделна част от калифорнийската политика в продължение на десетилетия и беше избран за първи път в Сената на САЩ през 1992 г. след историческа политическа кариера в Сан Франциско.

Фейнщайн счупи серия от стъклени тавани през целия си живот и остави пръстовите си отпечатъци върху някои от най-значимите произведения на Капитолийския хълм в новата история – включително изтекла федерална забрана за нападателни оръжия през 1994 г. и доклада на ЦРУ за изтезанията от 2014 г.

В по-късните й години здравословното състояние на калифорнийския демократ беше обект на все по-голямо внимание и спекулации. Хоспитализация заради херпес зостер през февруари доведе до продължително отсъствие от Сената – предизвиквайки оплаквания от страна на демократите, тъй като отсъствието на Фейнщайн забави утвърждаването на назначените от демократите съдебни номинации – и когато тя се върна в Капитолийския хълм три месеца по-късно, беше разкрито, че тя е претърпяла множество усложнения по време на възстановяването си, включително синдром на Рамзи Хънт и енцефалит. Едно падане през август я прати за кратко в болницата.

Файнщайн, която беше най-възрастният член на Сената към момента на смъртта си, също се изправи пред въпроси относно умствената си острота и способността си да ръководи. Тя отхвърли притесненията, като каза: „Истинският въпрос е дали все още съм ефективен представител на 40 милиона калифорнийци, а записът показва, че съм“.

Но силните спекулации, че Файнстийн ще се пенсионира, вместо да търси преизбиране през 2024 г., накараха няколко демократи да обявят своите кандидатури за нейното място – дори преди тя да обяви плановете си. През февруари тя потвърди, че няма да се кандидатира за преизбиране, като каза пред CNN: „Времето дойде“.

Роден в Сан Франциско и лидер

Файнщайн е роден в Сан Франциско през 1933 г. и завършва Станфордския университет през 1955 г. След като служи като надзорник на окръг Сан Франциско, Файнщайн става кмет на града през 1978 г. след убийството на кмета Джордж Москоун и супервайзера Харви Милк, първият открито гей политик от Калифорния да бъде избран на поста.

Файнщайн рядко говори за деня, в който Москоне и Милк са били застреляни, но тя разказа за трагичните събития в интервю от 2017 г. с Дана Баш от CNN.

Тогава Файнщайн беше в Надзорния съвет на Сан Франциско, а убиецът Дан Уайт беше неин приятел и колега.

„Вратата на офиса се отвори и той влезе, а аз казах: „Дан?“

„Чух вратите да се затръшват, чух изстрелите, помирисах кордит“, спомня си Файнщайн.

Файнщайн беше този, който обяви двойното убийство пред обществеността. По-късно тя положи клетва като първата жена кмет на Сан Франциско.

Политическата й кариера бе белязана от поредица от исторически събития.

По това време, когато става кмет през 1978 г., тя вече е счупила един стъклен таван, ставайки първата жена председател на Надзорния съвет на Сан Франциско.

Първата жена в Калифорния, изпратена в Сената на САЩ, натрупа много други първи във Вашингтон. Сред тях: Тя беше първата жена, която участва в съдебната комисия на Сената, първата жена председател на комисията по правилата и администрацията на Сената и първата жена председател на комисията по разузнаване на Сената.

Файнщайн също така е служил във влиятелния комитет по бюджетните кредити на Сената и е заемал титлата високопоставен член на съдебния комитет на Сената от 2017 г. до 2021 г. През ноември 2022 г. тя беше готова да стане временен президент на Сената – трети по ред за президентство – но отказа да заеме позицията, позовавайки се на скорошната смърт на съпруга си.

Файнщайн разсъждава върху нейния опит като жена в политиката в интервюто си с Баш през 2017 г., като казва: „Вижте, да си жена в нашето общество дори днес е трудно“ и отбелязвайки „Знам го в политическата сфера“. По-късно тя ще отбележи в изявление в седмицата, когато стана най-дълго служилата жена в историята на САЩ: „Преминахме от две жени сенатори, когато се кандидатирах за поста през 1992 г., до 24 днес – и знам, че този брой ще продължи да се покачва.“

„Беше голямо удоволствие да гледам как все повече и повече жени се разхождат из залите на Сената“, каза Файнщайн през ноември 2022 г.

Ръководи усилия за контрол на оръжията и разследвания на програма за изтезания

Въпреки че беше горда родом от един от най-известните либерални градове в страната, Файнщайн си спечели репутация през годините в Сената на човек, който желае да работи от другата страна на републиканците и понякога предизвикваше отпор и критика от страна на прогресистите.

„Наистина вярвам, че има център в политическия спектър, който е най-доброто място да управлявате нещо, когато имате много разнообразна общност. Америка е разнообразна; не всички сме един народ. Имаме много различни цветове, религии, произход, нива на образование, всичко това“, каза тя пред CNN през 2017 г.

Биография от канцеларията на Фейнщайн в Сената гласи, че нейните забележителни постижения включват „приемането на федерална забрана за нападателни оръжия през 1994 г., закон, който забранява продажбата, производството и вноса на военни оръжия“ (оттогава забраната е изтекла) и влиятелният доклад за изтезанията от 2014 г., цялостен „шестгодишен преглед на програмата на ЦРУ за задържане и разпити“, който извади на бял свят за първи път много подробности от програмата от ерата на Джордж У. Буш.

Високопоставената кариера на Файнщайн в Сената остави своя отпечатък в поп културата, когато тя беше изобразена от актрисата Анет Бенинг във филма от 2019 г. „The Report“, който разглежда темата за използването на изтезания от ЦРУ след атаките от 11 септември и усилията да се направи тези практики са публични.

През ноември 2020 г. Файнщайн обяви, че ще се оттегли от първото място на Демократическата партия в съдебната комисия на Сената през следващата година след остри критики от страна на либерални активисти относно нейното управление на изслушванията за кандидата за Върховния съд на тогавашния президент Доналд Тръмп Ейми Кони Барет.

Докато сенаторите от Демократическата партия не можаха сами да блокират номинацията на Барет в водения от републиканците Сенат, либералните активисти бяха ядосани, когато Файнщайн подкопа безмилостния опит на демократите да представят процеса като нелегитимен, когато тя похвали лидерството на тогавашния председател на съдебната власт и републиканеца от Южна Каролина Линдзи Греъм то.

Фейнщайн каза по това време, че ще продължи да служи като старши демократ в съдебната система, разузнаването, бюджетните кредити и правилата и административните панели, работейки по приоритети като безопасност на оръжията, наказателно правосъдие и имиграция.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР