Дай ръка не се страхувай. С другите сестри поплувай. В

...
Дай ръка не се страхувай. С другите сестри поплувай. В
Коментари Харесай

Момичето, заради което да гласуваме на Евровизия тази година

" Дай ръка не се опасявай. С другите сестри поплувай. В морето ни нямаме място за тези омрази... " Това се рапира на чист български език в една от песните, които ще чуем на Евровизия тази година. Парчето обаче не идва от България, а от Чехия.
 VESNA,Танита Янкова, Евровизия, “My Sister’s Crown ” и новината за българката, която ще показа Чехия на музикалния конкурс
Какво общо има българка с представянето на Чехия на Евровизия

Танита Янкова и присъединяване ѝ в групата VESNA

" My Sister`s Crown " е дело на група VESNA, в която взе участие и българката Танита Янкова. Макар да е родена и да израства в Прага, Танита дефинира себе си като български музикант и композитор - и дебело акцентира български.

" Моят майчин език е българският. Отгледана и възпитана съм от родители българи, израснала съм с българската кухня и чествам българските празници. В България се " прибирахме " всяко лято, когато бях дребна ", с усмивка споделя Танита.

И защото гледа еднообразно добре както през очите на една българка, по този начин и през тези на една чехкиня, елементарно дефинира по какво си наподобяват и по какво се разграничават двете страни. Смята, че като някогашни социалистически страни, приликите са огромни - най-много в това, че хората са имали доста малко и са разчитали един на различен.

" В днешно време виждам разликата още веднъж в хората. Българинът е по-топъл, по-директен и някак си по-отворен, докато чехът е по-сдържан и каквото си мисли, нормално го пази за себе си. "

Нищо за себе си не пази обаче Танита. Разказва ни, че с изключение на музикант, е и горда майка, която съчетава любовта към изкуството с любовта към щерка си и фамилията.

Описва себе си като закачлива. Вярва, че човек в никакъв случай не би трябвало да не помни и подценява детската душа в себе си. Освен това счита, че е толерантна и постоянно се пробва да гледа на света през очите на другите. Не на последно място се дефинира като всестранно развита персона. " От дете имам възприятието, че до каквото се докосна, мога да продължа да го развъртвам без усложнения. "

Точно както се случва с музиката, която приковава интереса ѝ от ранна възраст. За това ненапълно " виновност " имат и родителите ѝ. Майка ѝ е пианист, диригент и известна персона измежду българите в Прага.

" Фактът, че преподаваше музика в Българското учебно заведение в Прага и организираше фолклорни концерти с нейния детски хор, постоянно ме е вдъхновявал. "
 Снимка 612255

Баща ѝ е художник, само че със мощно увлечение към музиката, което предава и на Танита. Веднъж запалена, искрата в сърцето ѝ продължава да гори със същата мощ като в детските ѝ години - времето, когато в дома им постоянно са звучали Beatles, Abba или Queen. Днес ентусиазъм да основава музика Танита черпи от всичко. Буквално.

" Често вдъхновението идва дори и от немузикални неща като безоблачен лъч, падащ на улицата, намусените лица на хората в метрото или от трептящите листа на палмата в кухнята ми. "

Що се отнася до група VESNA, тя е основана доскоро повече от пет години от чешката певица и композитор Патриция Фуксова. Нейната първична концепция е да сътвори цикъл от песни в чешки фолклорен дух. В началото VESNA не е напълно женска група, само че с течение на времето това се трансформира.

В момента с изключение на Танита, членовете на групата включват родената в Русия Олеся Очеповская, Тереза Чепкова от Словакия и Патриз Фуксова, Бара Юранкова, и Маркета Муцаткова, които са от Чехия.

Момичетата се срещат в Консерваторията " Ярослав Йежек " в Прага, където учат джаз музика. Песните им се концентрират върху славянската просвета и женствеността. В дискографията си имат издадени два албума, в които ловко съчетават детайли от фолклора с модерния поп, както и записи с Чешкия народен симфоничен оркестър и с челистката Терези Ковалова. Подгрявали са и за известната норвежка певица Aurora по време на нейни европейски концерти.

Как бихте описали музиката на групата на човек, който в никакъв случай не чувал за вас?

Песните на VESNA възпяват дамата, природата, свободата и съчетават чешки и моравски фолклор с съвременна и нетрадиционна атмосфера.

Как пристигна концепцията за  " My Sister`s Crown ", с която ще визиите Чехия на Евровизия?

Всичко се случи доста бързо. От концепцията, която пристигна от Патриция, до запис на вокали, аранжименти и запис на видео клип минаха към две седмици, което, дръзвам да кажа, е изумително. По песента работихме с Патриция и страхотните продуценти от Production Lovers. За клипа имахме щастието да работим с режисьорката Зузана Весела и огромен екип от невероятни хора със заразително ентусиазъм.

Какво е посланието, което желаете да отправите с тази ария, и с какво тя се отличава от останалите?

Според мен най значимото обръщение е за независимост, обич и поддръжка. Отправяме го откровено до всички тези хора, които се нуждаят от това. Освен британски, слушателят може също по този начин да чуе чешки, български и украински език, което прави песента много забавна.

Какво да чакаме в бъдеще от Танита Янкова и VESNA?

Със сигурност ще чувате за нас и след Евровизия. Искрено се надявам, че ще развеселявам българските ни почитатели още веднъж с нашия роден език.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР