David Mark May, 2018, israelrising.com От 1974 г. Турция заема

...
David Mark May, 2018, israelrising.com От 1974 г. Турция заема
Коментари Харесай

Конфронтацията Израел -ТУРЦИЯ: войната на кота нула ли е за Кипър?


David Mark May, 2018, israelrising.com

От 1974 година Турция заема 40% от Кипър, която част интернационалната общественост дефинира като противозаконна окупация. Турция изгони кипърските гърци от турския анклав в северната част на острова, където етническите гърци съставляват повече от 80% от популацията.

Тъй като Турция се насочва от ден на ден към ислямска република с все по-авторитарен президент Ердоган, Израел и Кипър дружно с Гърция започнаха да образуват разнообразни стопански съюзи като буфер за експанзията на Турция. Докато кипърската неприязън към турските окупатори не е значима, все по-силната икономическа позиция на Израел и районните лидерски умения в софтуерните и военните арени са привлекателни и успокояващи.

Гърция, Кипър и Израел взаимно създадоха газопровод East Med, който ще придвижи природен газ в Европа. Това докара до нуждата от основаване на взаимна работна група за справяне с закани от Иран, Хизбула и Турция както за газовите, по този начин и за петролните полета на Кипър и Израел.

Тъй като Турция се пробва да се утвърди като водач на ислямския свят, тя става все по-враждебна и все по-явен противник за Израел. И макар яростта от политиката на Израел в Газа, същинското нещо, което тормози Ердоган, е групирането на Израел с Гърция и Кипър.

С позитивните взаимоотношения, развивани през годините в туризма сред трите страни и в този момент с композиция от икономическо, софтуерно и енергийно съдействие, Израел стана постоянна котва и другар, както Кипър, по този начин и за Гърция.

Турция приема доста хладно концепцията за енергийно съдействие сред Гърция, Кипър и Израел. По време на неотдавнашното си посещаване в Лондон Ердоган сподели, че " Сигурността на Източното Средиземноморие е под опасност, в случай че Кипър продължи едностранните си интервенции за изследване на петрол и газ в района ".

По-рано тази година плавателните съдове на турската флота заплашиха сондажния транспортен съд, нает от ENI, с цел да изследва за петрол и газ офшора на Кипър. Седмици преди този момент турският флот бе блокирал сондажния транспортен съд, който ENIбеше наел.

Турция твърди, че сондажните интервенции са " едностранни " и настояват, че мястото, част от изключителната икономическа зона на Кипър, е под турска пълномощия.

Този тип събития и заявления сближиха Гърция, Кипър и Израел. Последната обстановка сред Турция и Израел ускори напрежението сред двете страни, фронтовата линия на всеки евентуален спор сред двете страни може да стане Кипър, който стартира да разчита на Израел за помощ при образованието по морска сигурност.

Заради усилване на напрежението сред Турция и тримата съдружници от Източното Средиземноморие, Джонатан Коен, заместник-помощник-секретар на европейския и евроазиатския отдел на Държавния департамент на Съединени американски щати, сподели с вярата да успокои обстановката: „ Ще продължа да поддържам дългогодишната американска политика за правото на Република Кипър да развие своите запаси в своята изключителна икономическа зона. Нефтените и газовите запаси на острова, както и всички негови запаси, би трябвало да се разпределят отмерено сред двете общности на острова в подтекста на цялостното съглашение. "

Коен, подкрепян от американското държавно управление, наподобява е благосклонен както към интернационално приетото кипърско гръцко държавно управление, по този начин и за изказванието на Турция, че тя заслужава част от достъпа до ресурсите на Кипър. Проблемът с този метод е, че той оправдава Турция за това злощастно държание в миг, когато тя интензивно се занимава със основаване на неприятности в няколко географски региона в района.

С продължаващото съдействие сред Израел, Кипър и Гърция в офанзивата, очаквайте напрежението да се усили единствено с Турция. Ще има ли война в Източното Средиземноморие? Може би не на следващия ден, а с падащата Лира и експанзионисткия водач в Анкара, опасността се усилва.

Преводът на публикацията е оповестен в бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР