Дъвченето на дъвка без захар ежедневно намалява преждевременните раждания. Това

...
Дъвченето на дъвка без захар ежедневно намалява преждевременните раждания. Това
Коментари Харесай

Дъвченето на дъвка без захар предотвратява преждевременно раждане

Дъвченето на дъвка без захар всекидневно понижава преждевременните раждания. Това сочи огромно изследване, направено измежду бременни дами в Малави. То е въодушевено от предишни проучвания, потвърдили връзката сред неприятното орално здраве и преждевременното раждане. Дъвката съдържа ксилитол - химикал, който може да усъвършенства здравето на устната празнина. Ксилитолът се употребява като сурогат на захарта.

Бременните, които са дъвчели дъвка, са имали по-малко пародонтални болести, - положение, при което тъканта към зъбите се инфектира и възпалява, спрямо тези, които не са дъвчели дъвка.

„ Констатациите са доста обнадеждаващи “, споделя Ким Богес, експерт по медицина на майката и плода в Медицинския факултет на Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил. Изследователите " подхождат към доста комплициран проблем в област с ниски запаси, като се пробват да употребяват нискотехнологична, елементарно използвана намеса. " Ще са нужни повече проучвания, с цел да се види дали това може да работи в други условия, споделя тя.

За новото изследване откривателите са присъединили към 10 000 дами от осем здравни центъра в столицата Лилонгве в Малави. Жените са били в ранна бременност. Проучването е част от траял десетилетия план в района към Лилонгве, където всяка пета бременна жена ражда прибързано детето си, - това е един от най-високите проценти на преждевременни раждания в международен мащаб. Бебетата, родени прибързано, могат да имат затруднения, които повреждат белите им дробове, развиването на нервната система, очите, дробовете, и други, с дълготрайни опасности за здравето и е по-вероятно да умрат през първата си година от живота си, в сравнение с бебетата, родени на или след термин.

Проучванията, откриващи връзка сред пародонталната болест и преждевременното раждане, датират от преди няколко десетилетия.

При пародонтално заболяване има смяна в състава на бактериите в устната празнина и се смята, че те провокират инфектиране и повреждат тъканта на венците. Оттам бактериите могат да влязат в кръвния поток, с цел да доближат до други органи, даже до плацентата, а това води до прибързано раждане.

Дъвченето на дъвка измежду бременните и въздействието на плода към момента е обект на спомагателни изследвания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР