Дават на бизнеса почти 20 милиона лева, за да наеме

...
Дават на бизнеса почти 20 милиона лева, за да наеме
Коментари Харесай

Бизнесът ще получи близо 20 млн. лв., ако наеме хора с трайни увреждания

Дават на бизнеса съвсем 20 милиона лв., с цел да наеме хора с трайни увреждания. Парите са по европрограма, а кандидатстването стартира от на следващия ден (15 август), съобщи bTV.
Средствата се отпускат по два плана, а поръчките на работодателите ще се одобряват в бюрата по труда. Парите се дават за образование и претовареност на хора с трайни увреждания, т.е. с ТЕЛК 50% и над 50%. Поема се минималното заплащане за длъжността и осигуровките за 2 години. Има и спомагателен бонус за работодателите, които след този интервал оставят за най-малко още 6 месеца индивида с увреждане – бонусът е 6 минимални заплати вкупом.
Стефан Виет е на 23. Завършил е гимназия за приложни изкуства. В ТЕЛК-а му написа, че е 100% инвалид, само че работи с помощта на компания, която има своя стратегия за наемане на хора с увреждания. Фирмата е изпълнила едно от най-важните и скъпи за реализация условия – постройката да е налична за хора като него. „ Също по този начин проблем на работодателя е, че когато наеме човек с увреждане, той няма право да го уволни, което е нож с две остриета и по-скоро е в ущърб на индивида с увреждане”, съобщи Стефан.
По новата европрограма с изключение на заплата и осигуровки ще се дава и спомагателен
бонус. Шефът ще получи 6 минимални заплати вкупом, в случай че задържи индивида с увреждане най-малко 6 месеца след края на програмата. Няма изискване защо ще похарчи бонуса. Преди да му го даде, Агенцията по заетостта ще ревизира дали служащият в действителност е работил по-дълго. „ Идеята е да се подтиква работодателят да задържи въпреки всичко още най-малко 6 месеца, да не го освободи”, изясни Мария Петрова от Агенцията по заетостта.
Фокусът съгласно икономисти би трябвало да е върху повишението на квалификацията на хората с увреждания, с цел да може те да намират работа и отвън стратегиите. Затова със средствата от Европа на работодателя се дава опция, в случай че реши, преди да наеме индивида с увреждане, да го изпрати на образование. За задачата ще се дават ваучери за курсове. „ Рано или късно, би трябвало да си научим урока, а той е, че единствено субсидирането на претовареност основава неверните тласъци у работодателите и в общия случай тези хора остават без работа след приключването на субсидията”, означи Десислава Николова от Института за пазарна стопанска система.
Стефан е песимистичен за следващата „ евроинжекция”. „ Тези стратегии са до 2 година най-много и по-късно оставаш в изходна позиция”, съобщи той.
Държавата чака да 1000 души да намерят работа по новата стратегия. Заявките на работодателите се одобряват от на следващия ден в бюрата по труда. Възможност за кандидатстване по електронен път няма.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР