Дават 140 млн. лв. за образование в пандемия по два

...
Дават 140 млн. лв. за образование в пандемия по два
Коментари Харесай

МОН в отговор на въпрос на “Труд”: Учители да откриват деца с таланти

Дават 140 млн. лева за обучение в пандемия по два плана

Нови кабинети и повече експерти работят с хлапетата

Класните ръководители и учителите ще бъдат подготвени да откриват деца с изявени способности и да ги развиват, заяви в отговор на въпрос на “Труд” Грета Ганчева, шеф на Дирекция “Приобщаващо образование” в МОН.

Обучението е част от основните действия, които плануват два нови плана на МОН с общ бюджет 140 млн. лева - “Равен достъп до учебното обучение в изискванията на кризи” и “Подкрепа за приобщаващо образование”, финансирани с европейски средства. Те бяха показани от зам.-министъра на образованието Карина Ангелиева, Владимир Станчев, шеф на Дирекция “Управление и осъществяване на проекти” в МОН и Грета Ганчева.

Надграждащият план за приобщаващо обучение е ориентиран към децата със специфични просветителни потребности, само че и към останалите 3 групи деца, които имат право на спомагателна поддръжка по закон - тези с изявени способности, с хронични болести и намиращите се в риск.

За него са отделени 31 млн. лева за 3 години. Включени са 222 детски градини и 432 учебни заведения до съществена степен в цялата страна. Целеви групи са над 7700 деца с хронични болести, в риск и с изявени способности и над 4100 деца със специфични просветителни потребности.

“Ще има направен инструмент, посредством който да се правят оценка потребностите на децата с способности посредством нови методики. Надяваме се това да бъде нещо доста новаторско и използвано за системата. Учителите не са готови тъкмо за такава деца и се надявам с този инструмент да се приготвят дружно с класните ръководители по какъв начин да откриват дарбите у децата, по какъв начин да ги подтикват и развиват”, уточни Ганчева и добави, че ще имат особено създадени материали и принадлежности, които да оказват помощ в тази посока.

По плана МОН ще работи и с РЗИ, и отделите за протекция на детето, с цел да могат децата, нуждаещи се от поддръжка, да бъдат включени в учебната среда. Ще има и повече експерти, които да работят с хлапетата.

Отделени са 5 млн. лева за профилирани психически, ресурсни кабинети, сензорни стаи съгласно потребностите на децата. Половин милион от тях ще бъдат за нов програмен продукт, с който да работят експертите в учебните заведения и детските градини.

Дистанционно образование
Първолаците на курс за учене от у дома
В идващите три години

Всички първокласници или приблизително по 50 000 деца всяка година ще минават курс по какъв начин се учи отдалечено в електронна среда, тъй че да могат да се оправят, в случай че се наложи да се образоват от у дома. В идващите три години това би трябвало да стане процедура, към която да са включени и родителите, и началните учители, планува планът “Равен достъп до учебното обучение в изискванията на кризи”. Той има бюджет от 109 млн. лева и в идващите три години би трябвало да обхване общо 210 000 възпитаници, които имат проблеми с онлайн уроците.

При дребните става въпрос за холистична поддръжка, при която децата гладко и последователно да минат от детската градина към учебно заведение, като ще им бъде показано просветителни платформи, посочи министър Ангелиева.

По плана главната задача е да се купят компютри за учебните заведения. Първите доставки от общо 80 000 устройства се чакат през лятото и ще бъдат фонд на учебните заведения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР