Дава се под наем: стая, кухня, баня, общо 40 кв.м.

...
Дава се под наем: стая, кухня, баня, общо 40 кв.м.
Коментари Харесай

Гюнтер или Мехмет: кой по-лесно си намира жилище в Германия

" Дава се чартърен: стая, кухня, баня, общо 40 кв.м. - единствено за германци ": Хамадо Дипама от Буркина Фасо по този начин и не бил дочел обявата до дъно, когато вдигнал телефонната слушалка и се свързал с наемодателя. Но откакто претендентът се показал с фамилното си име, от другата страна незабавно му подчертали, че жилището се дава чартърен единствено на германци. Когато малко по-късно немски другар на Дипама се обадил да желае информация за същото жилище, незабавно му бил избран час за оглед.

Дискриминацията на имотния пазар е необятно публикувана в Германия. Според изследване на Федералната антидискриминационна организация, повече от една трета от чужденците в страната са ставали жертва на дискриминация при търсенето на жилище (35%). Според ръководителя на организацията Бернхард Франке името на претендента нерядко се става причина за това той изобщо да не бъде поканен на оглед. Една четвърт от участниците в изследването споделят, че на тях им е било препоръчано да заплащат по-висок наем, в сравнение с немските кандидати-наематели, респективно –да закупят жилището на по-висока цена.
Законите против дискриминирането не са задоволително ефикасни
Антидискриминационният закон в страната не разрешава двойните стандарти във връзка с възраст, съществуване на увреждания, генезис, пол, полова еднаквост и мироглед. Според Бернхард Франке, част от проблемите се дължат на самия закон: „ Антидискриминационният закон позволява доста изключения, които засягат да вземем за пример частните лица, които отдават чартърен единствено едно жилище ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР