Датският премиер Мете Фредериксен заяви в понеделник, че не се

...
Датският премиер Мете Фредериксен заяви в понеделник, че не се
Коментари Харесай

Датският премиер след срещата с Байдън: Не съм кандидат за шеф на НАТО

Датският министър председател Мете Фредериксен съобщи в понеделник, че не се бори за най-високия пост в НАТО. Тя направи изказването след среща в Овалния кабинет с президента на Съединени американски щати Джо Байдън и обособена среща с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, оповестява " Ройтерс ".

" И преди съм казвала, че не съм претендент за друга работа с изключение на тази, която имам в този момент, и това не се е трансформирало след срещата ми с президента на Съединени американски щати ", сподели Фредериксен пред кореспонденти пред Белия дом.

Спекулациите по отношение на Фредериксен като сериозен кандидат за поста се ускориха, откакто името ѝ за първи път се появи обществено в репортаж на норвежкия вестник VG предишния месец.

Фредериксен сподели пред кореспонденти, че се е срещнала с Бърнс по време на пътуването си до Вашингтон, само че не даде повече детайлности.

Срещата й с Байдън трябваше да продължи 45 минути, само че продължи към два часа.
 Politico: Датският министър председател е измежду любимците за началник на НАТО
Politico: Датският министър председател е измежду любимците за началник на НАТО

Ако Столтенберг по проект се отдръпна през есента

Припомняме, че общоприет секретар на НАТО е пост, който обичайно е непокътнат за европеец, само че изисква и благословията на Вашингтон.

Настоящият общоприет секретар, Йенс Столтенберг, би трябвало да се отдръпна в края на септември след многократни снадки на мандата си.

Но е допустимо той да остане още няколко месеца, в случай че водачите на алианса не могат да реализират единодушие за заместител.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР