Датският климатичен проект за складиране на уловения въглероден двуокис в

...
Датският климатичен проект за складиране на уловения въглероден двуокис в
Коментари Харесай

Дания ще пълни празни петролни резервоари с въглероден двуокис

Датският климатичен план за депозиране на уловения въглероден двуокис в резервоари в Северно море, които преди време са били цялостни с петрол и газ, се придвижи крачка напред откакто получи утвърждението на новите членове на консорциума. Двадесет и девет компании, проучвателен институти и университети са се съгласили да поддържат идната фаза на тестванията на план " Грийнсенд ". Подкрепата е пристигнала откакто първите проби, извършени от учредителните четири члена, в това число " Маерск дрилинг " и " ИНЕОС енърджи ", са посочили, че местоположението има задоволителна физическа резистентност, с цел да запази безвредно излъчванията и инжектирането им в пясъчника е допустимо. 

Дания е измежду европейските страни с най-амбициозни целеви параметри за редуциране на нездравословните излъчвания. Копенхаген желае до 2030-а да редуцира отделяния въглероден двуокис със 70% спрямо нивото от 1990-а. Областта, включена в плана " Грийнсенд ", е задоволително огромна, с цел да побере цялото количество въглероден двуокис, който Дания е възнамерявала да улови от атмосферата по своята климатична стратегия.  

Правителството на страната, която интензивно вкарва вятърни турбини посредством първични дотации, също желае да стане център на зелената технология. Цените на въглеродните излъчвания порастват и пазарът на принадлежности, които ги улавят и погребват, може да доближи 2 трлн. щ. $, в случай че се употребява за ограничение на замърсяването от тежката промишленост, сочат сметки на " Креди Сюис груп ". 

Членовете на обединението " Грийнсенд " ще внесат документи за подаяние за датската енергийна демонстрационна  стратегия на Агенцията по енергетика, което да помогне за финансирането на идната фаза, гласи формалното изказване на донорите. Ако предлагането им бъде утвърдено, до края на годината може да стартира работата по тестването на терена, с цел да се ревизира дали концепцията ще проработи. 

" Грийнсенд " е един от най-иновативните планове за хващане и депозиране на въглероден двуокис в рамките на датската пълномощия, като за задачата ще се употребяват към този момент изключени и неизползваеми резервоари на газови и петролни полета по крайбрежието на страната. Той включва построяването на инфраструктура и благоприятни условия към този момент уловените и съхранявани на сушата излъчвания да се транспортират в крайбрежните зони, където да се инжектират и погребат под морското дъно. Дългосрочната цел е да се сътвори потенциал за депозиране на почти по 3.5 млн. тона годишно въглероден двуокис до 2030-а (което дава отговор на 70% редукция на отделяния в атмосферата газ спрямо нивата от 1990-а).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР