Датски учени от университета в Орхус са успели да идентифицират

...
Датски учени от университета в Орхус са успели да идентифицират
Коментари Харесай

Учени идентифицираха гени, свързани с нощната инконтиненция при децата

Датски учени от университета в Орхус са съумели да разпознават гени, свързани с нощната инконтиненция при децата и юношите, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира обява във в. "Дейли мейл ".

Лекарите от дълго време подозират, че нощното изпускане се предава по завещание. Но до момента не е определяно кои гени са „ виновни “ за този тип инконтиненция.

Позната като нощна енуреза, тя визира във Англия към половин милион деца и подрастващи. Екипът на Джейн Хварегард Кристенсен е съумял да разпознава генетичните разновидности, които усилват риска от несъзнателно изпускане на урина през нощта.

В проучването били включени 3900 датски деца, диагностицирани с нощна енуреза. Техните данни били съпоставени с тези на 31 000 деца без сходна симптоматика. При направените проучвания били разпознати два бранша на генома, в които характерни генетични разновидности усилват риска от нощно напикаване. Те дават отговор за намаляването на производството на урина през нощта и контролират активността на пикочния мехур по това време от денонощието.

Датските откриватели установили, че децата със податливост към синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност по-често страдат от нощна инконтиненция. Допуска се, че това може да има и обща генетична основа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР