Датски консорциум е заинтересован да спонсорира провеждането на състезание от

...
Датски консорциум е заинтересован да спонсорира провеждането на състезание от
Коментари Харесай

Копенхаген може да приеме улично състезание във Формула 1 през 2020 г.

Датски консорциум е заинтригуван да спонсорира провеждането на съревнование от Формула 1 по улиците на Копенхаген и диалозите се намират напреднала фаза. Чейз Кери, който е един от шефовете в компанията " Либърти медия ", притежател на спорта към този момент е провел среща с министъра на стопанската система на Дания.

След срещата стана ясно, че се разисква възможен кръг от шампионата да бъде извършен в града през 2020 година

" Развълнувани сме от сходна опция да проведем съревнование тук в Дания. Мисля, че Копенхаген предлага всичко, от което имаме потребност ", сподели Кери пред публицисти.

Още откакто купиха Формула 1 от Бърни Екълстоун при започване на 2017 година, американските притежатели от " Либърти медия " обявиха, че желаят да революционизират спорта. Техните планове са за повече улични съревнования, които да притеглят многочислена аудитория. Освен нахлуване по-сериозно на пазара в Съединени американски щати и Азия Формула 1 гледа и към Северна Европа.
Formula 1 In Copenhagen??. These guys are working to make it happen. Today they met with the Danish media. Tomorrow they meet Chase Carey. #f1#danishf1grandprix#meetthepress#pressemøde © #© pic.twitter.com/TFIu7dGiBS
— Jan Sommer (@jsjsfrede) January 9, 2018

В историята на Формула 1 надпревари в Северна Европа е имало само в Швеция. Страната беше хазаин на конкуренция девет пъти, като за последно това стана през 1978 година След това надпреварата в никакъв случай не се завърна в календара, откакто в същата година починаха локалните водачи Рони Петерсон и Гунар Нилсон.

Инициативният комитет в Дания е управителен от някогашния министър Хелге Сандер и Ларс Сир Кристенсен, съосновател и някогашен изпълнителен шеф на капиталовата банка SaxoBank.

" Разбрахме, че " Либърти " гледа на Копенхаген освен като на хазаин на съревнование, само че и като врата към Скандинавия. Компанията желае Формула 1 да навлезе по-сериозно там ", сподели Кристенсен на брифинг след срещата си с Кери.

Планираният бюджет е сред 35 и 60 милиона паунда. (300 - 500 милиона датски крони), до момента в който приходите единствено от билети могат да надвишават (200 милиона паунда), удостовери един от шефовете на инициативния комитет.

Плюс за Дания е и наличието на Кевин Магнусен във Формула 1. Той е единственият датски водач в конкуренцията след своя татко Ян, който караше в края на 90-те години.

Според Чейз Кери Копенхаген е прелъстителен и поради многото мостове в града, които могат да бъдат доста атрактивни за телевизионното отразяване. Той разкри, че през сезон 2017 Формула 1 е била следена от над 1.4 милиарда души по малкия екран.

Плановете на " Либърти медия " и инициативния комитет са за писта с дължина 4.6 километра в остарялата част на града. Също по този начин те обясниха, че могат да се изградят 107 хиляди седящи места.

През предходната година MotoGP също разгласи, че навлиза на пазара в Северна Европа, откакто сега се строи писта във Финландия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (180)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР