Датската прокуратура ще повдигне официално окончателно обвинение срещу бившия министър

...
Датската прокуратура ще повдигне официално окончателно обвинение срещу бившия министър
Коментари Харесай

Дания повдига обвинения на бившия министър на отбраната за изтичане на държавни тайни

Датската прокуратура ще повдигне публично дефинитивно обвиняване против някогашния министър на защитата Клаус Хьорт Фредериксен поради изнасяне на държавни секрети, заяви през днешния ден правосъдното министерство, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Фредериксен, който беше министър на защитата сред 2016 година 2019 година, още през януари заяви, че са му били повдигнати обвинявания за нарушение на член на Наказателния кодекс, който включва държавна измяна поради приключване на държавни секрети. Сега Народното събрание ще би трябвало да разиска въпроса дали да отнеме парламентарния имунитет на Фредериксен, който го пази против правосъдно гонене. Още през януари Фредериксен сподели, че " в никакъв случай не би могло да му мине през мозъка да направи нещо, което може да навреди на Дания или на нейните ползи ".

Ройтерс прецизира, че датската прокуратура има намерение да повдигне дефинитивно публично обвиняване на Фредериксен по член 109 от Наказателния кодекс, който се употребява в редки случаи и който планува оптималната присъда от 12 години отнемане от независимост.

Пред локални медии Фредериксен допусна в основата на всичко това стоят направени от него обществени изказвания за скрито съглашение за наблюдаване сред Дания и Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати. В датските медии се появиха също и спекулации, че казусът може да е обвързван и с изказванията, че датското външно разузнаване е пособие на Съединени американски щати да шпионират европейски водачи, в това число някогашния немски канцлер Ангела Меркел.

Шефът на външно разузнаване на Дания Ларс Финдсен е към момента в ареста, откогато беше арестуван през декември по отношение на присъединяване му при положение на приключване на " строго секретна " информация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР