Датите за матурите ще са ясни тази седмица, едно е

...
Датите за матурите ще са ясни тази седмица, едно е
Коментари Харесай

Датите за матурите ще са ясни тази седмица

Датите за матурите ще са ясни тази седмица, едно е несъмнено - те няма да са авансово оповестените. Очаква се матурите да са при започване на юни, а в средата на юни да е външното оценяване за 7-мокласниците. Трябва да се уточнят още някои неща, свързани с предаденият материал в другите учебни заведения. Това сподели пред Българска национална телевизия зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. 
Искам да уверя всички, че ще имат задоволително време, с цел да се приготвят. Няма да бъдат тези дати оповестени сега. Имаме още напълно малко финални разисквания. Учениците би трябвало да се готвят, не да се тормозят, акцентира тя.
Пуснали сме анкета по учебните заведения, която на 30-ти април завърши, през днешния ден ще огледаме резултатите. Още малко самообладание и ще обявим датите за матурите , сподели още Таня Михайлова. Анкетата е обвързвана с предаденият по време на онлайн образованието материал. От нейните резултати ще стане ясно дали ще бъде изключван образователен материал от изпитите . " Сега, той ще бъде съгласуван със преподаването – за това е анкетата, с цел да можем да огледаме всичко. Равнопоставени ли са всички деца – това оглеждаме сега. ", сподели още Михайлова.
Онлайн образованието беше единственият сполучлив вид, който да ни разреши да имаме една естествена образователна година в тези условия. Ориентираме се учениците да завършат отдалечено и да се върнат единствено за класните стаи за изпитите. Зрелостниците – за матуритетните изпити – БЕЛ и втори избираем. Една огромна част от учениците в професионалните гимназии избират своите специфични предмети за втора матура. А тези изпити се организират в две елементи - доктрина и процедура, сподели още зам.-министърът.
Изпитите в професионалните гимназии – няма учредения за промени в датите по доктрина – той е за всички, акцентира Михайлова. Но изпитът по процедура се дефинира от шефа – той би трябвало да каже, график, тъй че всички възпитаници да могат в здравословни условия да бъдат изпитани.
Как ще се оформят срочните и годишни оценки? " По-важно е да имат познания, броя на оценките не е значим. По време на втория период – учителите имат своите наблюдения, пишат своите оценки. Формалният брой оценки няма да е водещ. Учителите ще си оформят срочните оценки, а от там и годишната оценка. ", изясни Михайлова.
През лятото който има потребност от спомагателна работа, ще може да учи, с цел да не се постанова прекачване на образователен материал за следващата година. Имам увещание от сътрудниците, че всичко е както би трябвало и новата образователна година към този момент ще стартира на 15 септември , без промени, сподели още зам.-министърът.
Няма изясненост, ще има ли балове тази година : " За баловете ми е доста мъчно да отговоря – не мисля, че това е най-важната част от завършването. Погледнато прочувствено, несъмнено това е край. Има време – бъдещето е пред нас – ще има време несъмнено и за балове, и за изпращане. ", сподели Михайлова.
Как ще се кандидатства в чужбина? " Всичко ще бъде в периоди, с цел да могат да аплайват. Голяма част от университетите в чужбина отместват във времето акциите си. Така или другояче се кандидатства онлайн. Просто акцията ще бъде изместена във времето. Забавянето при нас ще е в границите на допустимото. Съобразявайки се, и българските университети ще трансформират кандидат-студентските си акциите. ", отговори зам.-министърът на образованието.
Оказа се, че онлайн образованието е било толкоз сполучливо, тъй като учителите са били оставени да реагират " гъвкаво " на обстановката. Това е нещо, от което самите преподаватели се оплакаха, че с изключение на съществени насоки, не са получили огромна помощ от министерството на образованието и шефовете на учебни заведения по места. Ето какво сподели Таня Михайлова: " В една такава обстановка, най-верният път е учебното заведение единствено да откри най-хубавия метод, по който да работи.. И считам, че в действителност, точно главните насоки, които дадохме, и не-конкретиката – помогнаха да кажем, че ще приключим образователната година. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР