Датчаните гласуват днес на референдум дали страната им да се

...
Датчаните гласуват днес на референдум дали страната им да се
Коментари Харесай

Дания гласува на референдум за общата отбрана на ЕС на фона на войната в Украйна

Датчаните гласоподават през днешния ден на референдум дали страната им да се откаже от взето преди 30 години решение да не взе участие в общата отбранителна политика на Европейския съюз, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Близо 4,2 милиона гласоподаватели имат право да вземат участие в гласуването. Избирателните секции са отворени от 8 до 20 ч. Очаква се късно вечерта да бъдат оповестени предварителни резултати от вота.

Министър-председателката Мете Фредериксен от социалдемократическата партия разгласи на 8 март, че привиква референдума. Това стана по-малко от две седмици след началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Тя прикани жителите да гласоподават в поддръжка на унищожаване на изключението, като съобщи, че това " ще укрепи сигурността " на Дания.
„ За страдание, чакаме да пристигна време, което ще бъде още по-нестабилно от това, което претърпяваме в този момент “, сподели Фредериксен, откакто гласоподава на референдума. „ Вярвам, че това е вярно за Европа, имам вяра, че е вярно за Дания, имам вяра, че е вярно за нашето бъдеще “, съобщи тя.

„ Светът се трансформира, и то не по добър метод. Необходимо е да бъдем единни и да засилим съдействието, което укрепва нашата сигурност “, сподели ръководителят на опозиционната Либерална партия Якоб Елеман-Йенсен, който раздаваше листовки в опит в последния миг да убеди жителите, които още не са решили, да гласоподават с „ да “.

Допитването до народа на Дания, която до момента е била скептична към напъните на Европейски Съюз за задълбочаване на съдействието, е следващ образец за следения в Европа блян за по-близки връзки в защитата сред съдружниците след съветската инвазия в Украйна. Наскоро Финландия и Швеция взеха историческо решение да аплайват за участие в НАТО – въпрос, който ще бъде прегледан на среща на върха през юни.

Евентуално присъединение на Дания към отбранителната политика на Европейски Съюз би имало относително умерено въздействие върху архитектурата на сигурността в Европа, изключително спрямо участие на Швеция и Финландия в НАТО. Изследователката от Датския институт за интернационалните проучвания Кристин Нисен обаче сподели, че тези ходове са " част от една и съща история " и биха засилили военното съдействие на континента, угрижен от войната в Украйна.

Дания, която е измежду основателките на НАТО, до момента се е дистанцирала от напъните на Европейски Съюз да развива обща политика в сигурността и защитата паралелно с трансатлантическия алианс. Това беше една от четирите области, в които датчаните избраха да не вземат участие преди приемането на Маастрихтския контракт, положил основата на политическия и икономическия съюз. Другите сфери бяха съдействието в правораздаването и вътрешните работи, общата валута и поданството.

Решението от 1992 година значи, че Дания не взе участие в разискванията на Европейски Съюз за отбранителната политика, нейното създаване, развиването на защитителен капацитет и взаимните военни интервенции.

През 2000 година датчаните гласоподаваха на референдум да останат отвън еврозоната, а 15 години по-късно избраха да продължат изключението, обвързвано с правораздаването и вътрешните работи.

Сега обаче страната наподобява подготвена да се откаже от решението да не взе участие в общата защита. 

Според социологическите изследвания последователите на отвод от изключението имат превес – те са близо 40 %, а 30 % от датчаните са срещу. Около една четвърт от гласоподавателите споделят, че още не са решили.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР