Датата в народните традиции се отбелязва като празник на оцеляването

...
Датата в народните традиции се отбелязва като празник на оцеляването
Коментари Харесай

Петльовден – празникът на мъжката челяд

Датата в националните обичаи се отбелязва като празник на оцеляването и съхраняването на мъжката мощ. На него народът ни отдава чест и прослава на мъжката челяд, на която се е крепяло фамилията и мирът.

По време на турското иго по това време на годината поробителите минавали да взимат български момчета за еничари. От която къща вземели момче, те поставяли кървясъл знак на портата. Според легендата, с цел да не даде момчето си за еничар, българска майка заклала петел и с кръвта му белязала външните порти на дома си, с цел да се заблудят поробителите.

И в действителност, щом те видели кръвта на вратата, подминали къщата, уверени, че детето към този момент е взето. В чест на петела празникът е наименуван от народа Петльовден.

Според традицията през днешния ден жертвената птица се заколва на прага, а с кръвта ѝ по челата на момчетата се прави кръстен знак, с цел да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се резервират и употребяват при заболявания на децата. Закланият петел се сготвя, а от него се раздава на съседи за здравето на момчетата, които са продължителите на рода.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР