Датата, на която ще се проведат президентските избори, ще бъде

...
Датата, на която ще се проведат президентските избори, ще бъде
Коментари Харесай

Митева: Утре гласуваме за президентски избори на 14-и ноември. ГЕРБ и БСП настояват за 7-и

" Датата, на която ще се проведат президентските избори, ще бъде гласувана на следващия ден от Народното събрание. Днес ще бъде импортиран план за решение, в който ще бъде препоръчана датата 14 ноември. Това е консенсусната дата ", удостовери ръководителят на Народното събрание Ива Митева, откакто още през вчерашния ден съобщи, че тя е най-вероятна.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия обаче се оповестиха за датата 7 ноември с разнообразни претекстове.

Десислава Атанасова от ГЕРБ още веднъж напомни позицията на партията, че това е най-удачната дата:

" Разбрах, че никоя от другите парламентарни групи не го възприема. В подобен случай, болшинството взема решение, ние няма да се подпишем под общо решение за дата на президентските избори. Държим изборите - президентски и парламентарни, изключителни - да бъдат на една и съща дата . Считаме, че другояче доста би спаднала изборната интензивност, изключително на фона на епидемиологичната поредна вълна ".

Изненадващо от Българска социалистическа партия също наклониха везните за 7-и ноември.

" Не 14-и, а 7-и, с цел да бъдем сигурни, че няма да има парламентарен проблем, защото крайният период е 21-ви, до който би трябвало да бъдат създадени президентските избори ", сподели Георги Свиленски, който имаше поради, че най-вероятно вотът за държавен глава ще се организира в две седмици поради балотаж.

В Движение за права и свободи ще се съобразят с плана на решение, разгласи Хамид Хамид:

" Ние ще се присъединим към всички парламентарни групи в случай че се внесе общ план за решение за 14 или за друга дата ".

Подобно мнение изрази и Христо Иванов от " Демократичната България " :

" Всеки от тези разновидности има най-вече негативи и в този смисъл ние сме подготвени на всеки един от тях да вървим. Не мога да кажа, че имам някакви желания. Трябва да забележим Народното събрание какъв брой живот има, ЦИК дефинитивно да ни уверят, че всичко може софтуерно да се свърши ".

В групата на " Изправи се БГ! Ние идваме! " пък се чуха разнопосочни отзиви.

Мая Манолова съобщи, че няма значение, дали президентските избори ще са на 7-и или 14-и ноември. Съпартиецът ѝ Николай Хаджигенов обаче се разгласи за втората дата.

" Две в едно има чисто софтуерни проблеми - и ЦИК, и " Сиела " изрекоха подозрение, че ще съумеят да се оправят. Аз имам желания да бъдат по настрана не за друго, а с цел да може Народното събрание, в случай че е допустимо, да работи още седмица или две, с цел да можем да приключим значимите неща ", посочи той.

Окончателното решение ще стане след гласоподаване в пленарната зала.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР