Датата на изборите да стане известна колкото се може по-рано,

...
Датата на изборите да стане известна колкото се може по-рано,
Коментари Харесай

Датата на изборите да стане ясна колкото се може по-рано, призова ГЕРБ

Датата на изборите да стане известна колкото се може по-рано, прикани вицепремиерът Томислав Дончев и зам.председател на ГЕРБ по време на първата от поредицата срещи през днешния ден при президента Румен Радев за организацията на парламентарните избори. Не мога да приказвам от името на ЦИК, само че добре познавам уговорките на другите държавни служби. Колкото по-скоро дефинитивно определите датата на изборите, това ще помогне за съответната им организация, заяви Дончев на срещата.

Предполагам знаете, че има дейности от вида " противоположен часовник ", които се включват от момента, когато е ясна датата, сподели Дончев, като прикани тя да е известна колкото може по-рано, съобщи Българска телеграфна агенция.

Приемам апела ви и ще го направя, дори преди открития период по Конституция, отговори президентът. Той определи срещата като градивна и като значима стъпка в повишението на доверието. В началото Радев изтъкна, че наличието на представителите на ГЕРБ през днешния ден е извънредно значимо като ръководеща партия, като партия, която държи болшинството в Народното събрание, с цел да може тъкмо, с открити позиции, с търсене на рационални решения да се покачва доверието в идните избори. Той добави, че от това доверие, от изборната интензивност зависи легитимността на идващия парламент. 

Тонът на диалозите обаче не може напълно миролюбив и диалогичен от самото начало. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова изрично акцентира, че " всевъзможни екзотични хрумвания за смяна на Изборния кодекс ", директно преди датата на изборите са неприемливи. 

Президентът обаче незабавно отвърна с думите: " Вие наричате концепциите ми за Изборния кодекс екзотични, само че аз мога да нарека такава концепцията да се напише Конституция за един ден и да се показа в българския парламент ".

Дариткова незабавно посочи, че е неприятна парламентарна процедура Изборният кодекс да се трансформира преди изборите. " В момента имаме подготвен законопроект, който касае Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, в който предвиждаме всички карантинирани лица да гласоподават в преносими изборни секции, а настанените в болнични заведения, да се даде достъп до урни ", добави тя. 

Държавният глава прикани да се мисли по-всеобхватно. " Оценява се, че се мисли за здравето на българските жители, че има настройка за законови промени. ЦИК са безапелационни, че въз основата на техните правила не могат да провеждат гласоподаване на карантинираните български жители. Изключително значимо е да знаем здравния протокол, ограниченията освен в изборния ден, освен в секциите, само че ограниченията за една ефикасна и пълноценна предизборна акция. Ясно е, че в условият на пандемия и тя ще бъде лимитирана ", сподели още Радев. 

Според него внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани, се опровергава единствено с ограниченията, които се вземат от управляващите по този начин, че да се подсигурява, че те няма да бъдат опорочени. 

" Изборите не са на ГЕРБ ", каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на консултациите. " Всички приказваме за доверие в изборите, само че в последните месеци в общественото пространство се насажда едно изказване, че надали не идните избори ще бъдат манипулирани. Едва ли не, че ще бъде злепоставен избориният развой, ще бъде изопачен вота. Всичко това води до съмнение в изборния развой, до уронване на престижа на институциите. Нещото, което е доста притеснително, че изборната интензивност неизбежно ще падне ", сподели тя. 

По думите й, внушенията, че ГЕРБ ще прави изборите и правейки изборите, тя ще ги манипулира, ще ги купи, ще прикрие резултатите, в допълнение бие върху престижа на институциите. " За страдание, господин президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което следим е, че има едно координирано изпитание за подкопаване на доверието на българските жители в изборния развой. Виждаме образно какво се случва, когато се подкопае доверието в изборния развой в една такава развита народна власт, каквато е Съединени американски щати. През последните дни вие дадохте опция на политически фигури, които по социология няма да имат кой знае какво и или изобщо посланичество в българския парламент. Те се трансфораха в рупор на прокламирани хрумвания надали не, че афишират идните непроведени избори за манипулирани ", съобщи още Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание уточни, че това е рисково, тъй като се разрешава на хора, които не познават изборния развой, да вършат внушения. 

Дариткова пък добави, че в случай че разговорът сред институциите се поддържа на едно положително институционално равнище и в случай че институциите държат на това да се реализират решения, които са във допустимо най-хубавият консесусен звук, това ще увеличи общо доверието в държавността, демократичния развой, а оттова и в изборния развой.  

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР