Датата е 26 май и футболистите на Аталанта се подготвят

...
Датата е 26 май и футболистите на Аталанта се подготвят
Коментари Харесай

Приказката на "Аталанта", която впечатли футболния свят

Датата е 26 май и футболистите на " Аталанта " се приготвят за един от най-важните мачове в историята на клуба. Тимът от Бергамо е на прага на популярен героизъм, като преследва първо класиране в Шампионската лига.

Никога до момента градът с население към 120 хиляди души не е приемал мачове от най-престижния клубен шампионат. Това обаче ще се промени от есента, защото " Аталанта " се оправи със задачата в люта борба с огромните " Интер " и " Милан ", траяла до последния кръг в Серия А.

В него отборът от Бергамо се наложи с 3:1 против " Сасуоло ", като триумфът разреши на тима на Джан Пиеро Гасперини да приключи на третото място с 69 точки, колкото има и четвъртият " Интер ", а " Милан " остана с една по-малко.

Това е най-предното класиране в 112-годишната история на " Аталанта ". В допълнение към впечатляващия си сезон отборът стигна финала за купата на страната и вкара цели 77 гола в шампионата - повече от всеки различен тим през акцията.

 Приказката на
© Reuters

С атрактивен и настъпателен футбол " Аталанта " завоюва благосклонностите на мнозина. Фигурата зад мощните резултати в последните три години е треньорът Гасперини, който трансформира отбора от средняк от долната половина на таблицата до тим, който играе равностойно с огромните.

Архитектът зад триумфа

Гасперини е някогашен футболист, който заиграва в Серия А едвам на 29-годишна възраст. По-късно той остава обвързван с футбола, като дълго време води младежки тимове в " Ювентус ". Дебютът му в треньорската кариера е в " Кротоне ", с който през 2003 година печели промоция за Серия Б.

Впоследствие италианецът се насочва към Серия А с " Дженоа ". Отборът впечатлява с атакуващия си футбол и приключва пети през сезон 2008-09, което е най-предното класиране на отбора от 19 години. Две години по-късно той е назначен в " Интер ", само че е бързо уволнен след тъждество и четири загуби в първите си пет мача.

 През сезона
© Reuters

През сезона " Аталанта " не загуби нито един от трите си мача с първенеца " Ювентус ", като дуелът за купата приключи 3:0 в интерес на отбора от Бергамо

Постепенно Гасперини рестартира кариерата си в " Палермо " и " Дженоа ", преди да се насочи към " Аталанта " през лятото на 2016 година Италианецът трансформира напълно образа на тима, като постанова атакуващ жанр на игра със скица 3-4-2-1.

Ключовата дума в метода на Гасперини е еластичност и многообразие. Той употребява най-вече работливи отборни играчи, които извършват нападателна висока преса. Футболистите му постоянно разиграват по цялата широчина на терена, като бързо превключват в игра по фланговете.

Гасперини обича да употребява енергични бекове, които нахлуват по крилата, а от време на време централният нападател е сменен от подправена деветка. От голямо значение за италианеца е съществуването на повратлив футболист, който да прави връзката сред линиите на отбраната и офанзивата.

Глад за триумфи

Качествата на Гасперини се видяха още в първия му сезон, когато тимът приключи седми. По този метод " Аталанта " игра за пръв път от 26 години в евротурнирите. Преди година отборът остана четвърти в Серия А, стигна до полуфиналите за купата и продължи да надгражда започнатото.

Сега тимът е гладен за триумфи и евентуално Бергамо чака с неспокойствие първите страсти в Шампионската лига. Според Гасперини отборът му е подготвен да направи идната стъпка в развиването си.

" Шампионската лига е цел, която " Аталанта " в никакъв случай не е реализирал в клубната си история. По мое мнение ще се представим почтено. Момчетата бяха превъзходни ", сподели Гасперини след успеха против " Сасуоло ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР