Датата е 19 октомври - първият работен ден на новото

...
Датата е 19 октомври - първият работен ден на новото
Коментари Харесай

Хартиената коалиция напът да победи

Датата е 19 октомври - първият работен ден на новото Народно заседание, тържествено съвещание. От Българска социалистическа партия обаче не спят и към този момент внасят в деловодството закони, а измежду първите - промени в Изборния кодекс за завръщането на хартиената бюлетина. Като по всичко проличава, след фиаското в 47-ия парламент, този път социалистите ще съумеят. С дейната поддръжка на ГЕРБ и Движение за права и свободи, в това Народно събрание към този момент има устойчиво болшинство на " хартиената коалиция ".

Левицата внася едно към едно плана си от предишния парламент. Основното в него е на гласоподавателя да се даде право да уточни дали желае да гласоподава с машина или с положителната остаряла хартиена бюлетина. С последните промени в ИК, вотът с устройства бе въведен във всички секции с над 300 гласоподаватели, т. е. в над 9000 при общо към 12 000. С хартия може да се гласоподава в огромните секции единствено при трайна щета на машината.

Докато Българска социалистическа партия бе съпротива на ГЕРБ в кабинетите " Борисов ", социалистите бяха най-големите радетели за въвеждане на машината като главен прийом за гласоподаване. При поредицата от изборни загуби под управлението на Корнелия Нинова обаче, лидерката упрекна устройствата - отблъсквали възрастния електорат и обърна позицията на партията си на 180 градуса. А от през днешния ден, в синхрон с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, към този момент заприказва и за вероятни операции.

Така в предишния парламент социалистите внесоха изменение в ИК за правото на избор машина/хартия. Идентичен план внесоха и от ГЕРБ. Двете обединения получиха поддръжката и на Движението, въпреки преди време фразата " да не пипат човешки ръчички " да бе произнесена от дългогодишния народен представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

През април левицата внесе плана си, само че ръководителят на правната комисия тогава Милен Матеев от " Продължаваме промяната " по този начин и не го придвижваше в комисия за разглеждане. ГЕРБ пък внесе своя план през юни, като последва ориста на този на Българска социалистическа партия. В края на същия месец социалистите използваха опция да предложат включването на точка в дневния ред в зала. И настояването бе отхвърлено. На косъм. " За " гласоподаваха 115 народни представители, " срещу " - 115, а един се въздържа. Не мина с помощта на единствения съперник на връщането на хартията в левицата - Крум Зарков, в този момент длъжностен министър на правораздаването, дал своя вот " срещу ".

Макар този провален опит да се считаше за финален, " хартиената коалиция " не се отхвърли. И опита да прокара отново изменението, което отново не мина - след гласоподаване и прегласуване. После, в последните дни на предишния парламент,  " обединението " събра подписи в правната комисия. И тогава, оказа се, " за " провеждането на изключително съвещание е и Петър Петров от " Възраждане ". Партията другояче се бе оповестила срещу връщането на бюлетината, а претекстът да желае също отваряне на ИК се оказа предложение на Петров, обвързвано със снимане при броенето.

За това съвещание обаче не се появи... ръководителят на комисията Матеев. Представи болничен. По-късно се наложи да насрочи такова, само че... го отсрочи. Пред Клуб Z Матеев тогава изясни, че е разпоредил отлагането, защото планът на Петров от " Възраждане " е бил импортиран на 7 юли и по него към момента няма постъпили мнения, в тази ситуация - от Министерството на правораздаването. Така обстановката за ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се трансформира в конкуренция с времето - поради приближаващото разформироване на 47-ото Народно събрание - на 29 юли. И въпросът на процедура бе замразен.

Днес обаче обстановката е друга. В този парламент " хартиената коалиция " има 128 гласа. По традиция " Български напредък " няма позиция по никакъв въпрос, в т. ч. по този, само че хипотетично, в случай че поддържа ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, то бюлетината може да разчита на солидните 140 гласа. 

Важното в този момент е и кой ще стане ръководител на една от най-важните комисии в Народно събрание - тази по правни въпроси, като очаквонето е това да е представител на ГЕРБ - най-голяма парламентарна група. Защото точно от председателя зависи бързото напредване на промените в кодекса. Т.е. връщането на хартията. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР