Датата е 14 септември 2014 година. 26-годишният Васил Василев от

...
Датата е 14 септември 2014 година. 26-годишният Васил Василев от
Коментари Харесай

Трагедията в Йоаким Груево: Млад мъж издъхна пред дискотека ...

Датата е 14 септември 2014 година. 26-годишният Васил Василев от Стамболийски отива на дискотека в село Йоаким Груево с компания. След разгулен скандал и побой издъхва на място. Минути по-късно пред заведението почернява от полиция. Над 20 души са отведени в районното.

През 2014 година дискотека „ Роял “ в пловдивското село Йоаким Груево е съвсем единственото място, където младежите се събират и се впускат в луда веселба. Посещават я хора и от другите близки села, също от град Стамболийски. Дискотеката работи на цялостни обороти, трансформира се в гореща точка за срещи и ваучър. Тя се обитава в постройката на читалището. Няколко години преди случая е посочена от полицията като една от проблематичните нощни заведения, дружно с тази в Стамболийски. Тогава е поискано да се отнеме разрешителното й за удълженото работно време и по този начин вместо два дни в седмицата - петък и събота, в тях да се организират забави единствено в събота. Вземат се ограничения, укрепва се защитата и след няколко месеца споровете и сбиванията вътре в дискотеката били сведени до най-малко, даже напълно забравени.

На 13 септември Васил Василев се прибира от работа. Малко по-късно се качва на колелото си, усмихва се на татко си Стоян и споделя, че излиза с другари. Компанията отива в дискотека „ Роял “ в село Йоаким Груево. Забавляват се до дребните часове на 14 септември. Около 4 ч. сутринта се развихря скандал с негово присъединяване. Започнали да се разменят псувни, закани, едвам не се стигнало до удари, когато защитата се намесила и извела почерпените мъже. Ескалацията на напрежението била пресечена, само че единствено за няколко минути. Пиянският скандал се разразил със страшна мощ пред стълбите на заведението. Заформило се брутално меле с присъединяване на над 20 души. Започнала замяна на удари. Смята се, че в центъра на абсурда били 26-годишният Васил Василев и 24-годишният Йордан Иванов, локален, с престъпно досие. Показанията на очевидците за това какво тъкмо се е случило се разминават, само че по-голямата част от тях настояват, че Йордан е нанасял юмруци и е ритал своя конкурент Васил. От побоя жертвата на мелето не съумява да се задържи на краката си и пада по бетонните стълби. Тогава си удря съдбовно главата и умира на място от тежка черепно-мозъчна контузия. Озвереният Йордан се вцепенил, усещайки какво го чака, в случай че Васил не отвори очите си. Извикал кола за спешна помощ, опитал да му направи изкуствено дишане, само че до момента в който екипът на Спешна помощ стигне до мястото, Васил не помръднал. Побойникът-убиец се изплашил, като на един от очевидците споделил: „ Каквото си видял, го не помни! “, а на различен - „ Нищо не си видял, нищо не си чул. Нищо не е станало! “.

Минути по-късно пред дискотека „ Роял “ почернява от полиция. Униформените пробват да схванат какво тъкмо се е случило. Настава дисхармония, като от всяка страна се чуват разнообразни истории. За разпит в районното са отведени над 20 души, които във съдбовната нощ са били клиенти на нощното заведение. Стига се до такава степен, че в МВР-Стамболийски са командировани дознатели от Пловдив. Причината е огромният брой арестувани, които трябвало по най-бързия метод да бъдат разпитани.

Няколко часа по-късно като основен обвинен е арестуван 24-годишният Йордан Иванов. Първоначалната версия е ликвидиране. В същото време патоанатомите в Пловдив вършат аутопсия на жертвата, с цел да се откри дали младежът е умрял тъкмо от зверския побой върху него, или от удар при рухване по стълбите пред заведението. От това зависи и каква ще е тежестта на обвиняването, което ще се повдигне на Йордан.

Впоследствие е изправен пред съда с две обвинявания - за това, че е предизвикал по несъобразителност гибелта на Васил в резултат на съзнателно нанесена тежка телесна щета, както и че е увещавал двама очевидци на случилото се да излъжат пред проверяващите.

„ Не съм желал да умъртвявам Васко, уплаших се и го ритнах “, сподели побойникът в правосъдната зала при гледането на мярката му за неотклонение. " Става дума за причиняване на ликвидиране по несъобразителност, няма предумисъл в дейностите ", съобщи юристът на Иванов Станимир Вълчев.

Въпреки това обаче, Окръжният съд постанови най-тежката мярка „ задържане под стража “ за Йордан Василев.

Няколко месеца по-късно делото започва. От самото начало обвиняването и отбраната влизат в изострен спор във връзка с квалификацията на закононарушението. Първоначално обвиняването против Иванов, повдигнато от прокуратурата, е за нанесена лека телесна щета и гибел по несъобразителност. В следствие обаче, по гледище на юрист Кърпаров, който съставлява родителите на убитото момче Тотка и Стоян, прокурорът си прави отказ и делото е поето от различен обвинител. Новото обвиняване е по член 116 ал.10 - за ликвидиране по хулигански подбуди.

Прокурорът по делото изиска размерът на присъдата да бъде над междинния. Наказателният кодекс планува от 15 до 20 години затвор при обвиняване по този член. Защитата на Иванов - юрист Кирил Николов, пледира съдът да одобри първичната подготовка и клиентът му да бъде съден за причиняване на умишлена лека телесна щета и гибел по несъобразителност. Делото бе планувано за три дни поради множеството очевидци. В последна сметка, магистратите от Окръжния съд одобриха, че убийството е по несъобразителност, и осъдиха Йордан Иванов на 3 години затвор, както и да заплати обезщетение в размер на 300 000 лв., поискано от родителите на починалия.

„ В 4,30 ч. сутринта комшия пристигна у дома, с цел да ми заяви, че Васко е ударен неприятно ", описа пред съда бащата Стоян Василев. Майката на жертвата Тотка изясни през сълзи, че не са й дали да види мъртвия си наследник в колата за спешна помощ.

Прокуратурата остана недоволна от решението на окръжните магистрати и апелира. 4 години след убийството Апелативният съд трансформира присъдата, като усилва двойно нейният размер - от 3 на 6 години в пандиза. Така престоят на Йордан в пандиза е продължен.

Побойникът палач - наследник на богат измамник

Осъденият Йордан е наследник на Георги Иванов от Йоаким Груево, който бе апетитен за уредник на канал за подправени сирийски паспорти, разрушен от полицията месец преди кървавия случай пред дискотеката в селото. Тогава прокуратурата разгласи Георги за главатар на скица, съгласно която документите трябвало да бъдат изнесени за Турция, а оттова трети лица да влязат в страната ни като бежанци с документите менте. Иванов бе задържан в печатница „ Кристал” в Пловдив. Тогава проверяващи разкриха, че схемата за подправените сирийски паспорти е проведена преди 3 месеца, когато Георги Иванов открил контакт с клиенти от Турция. Те създали поръчката за 50 000 $.

Сред жителите семейство Иванови били известни като най-богатите. Никой не знаел с какво тъкмо се занимават, само че на всички правело усещане, че пътуват постоянно в чужбина. Бащата бил остарял познайник на полицията. През 2005-а пък в дома му била открита манифактура с матрици за направа на подправени монети от 2 евро. Криминалистите тогава иззели единствено едно готово менте, а Иванов получил условна присъда от 1,6 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР