Датата 4 април, избрана от президента Румен Радев, няма да

...
Датата 4 април, избрана от президента Румен Радев, няма да
Коментари Харесай

Захариева определи избора на дата за изборите като недоглеждане

Датата 4 април, определена от президента Румен Радев, няма да способства до висока интензивност на вота. Това съобщи в ефира на вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя дефинира избора като " недовиждане ", тъй като има доста фактори, които ще повлияят отрицателно. По думите ѝ тя е схванала от малките екрани точната дата на идните парламентарни избори. 

Относно гласуването на българите в чужбина Захариева посочи, че Министерство на външните работи прави всичко допустимо, с цел да обезпечи задоволително секции, само че има много фактори, които ще повлияят върху интензивността – коронавирусът и съвпадането на датата с католическия Великден.

" За да се разкрие секция отвън представителството, би трябвало 60 души да изискат това, процесът е по електронен път. Няма сигнали, че някъде ще ни откажат откриване на секции. Има доста страни, в които по закон разрешават откриване на секции единствено в формалните представителства. Във Англия ще има 35 секции, тъй като към този момент не са част от Европейския съюз. От Италия и Испания, където има огромни български общности, е получено позволение за откриване на секции. В Германия законодателството не разрешава откриване на секции отвън публични представителства. 118 000 българи са дали своят вот в чужбина на предходните парламентарни избори, от които в Турция са най-вече – 33 000. Секциите, които по принцип разкриваме, би трябвало да стигнат за хората, които имат предпочитание да гласоподават ", сподели външният министър.

Относно условието за негативен PCR тест за всички, които влизат в страната, Захариева разяснява, че сходна мярка има в съвсем всички европейски страни, като тук-там даже има наложително двойно тестване – с бърз антигенен и PCR. Тя изрази мнение, че имунизирането би трябвало да остане непринудено и не трябва да се вкарва като условие за пътешестване, тъй като резултатът ще бъде отрицателен. Външният ни министър изясни, че страната ни е поръчала пропорционални количества от всички производители на препарати. 

По въпроса с напрежението по оста Скопие-София Захариева разяснява, че не е сюрпризирана от желанието на Северна Македония да върнат проучването на сръбски език и просвета в учебните заведения. Първият ни посланик удостовери информацията за инспекции на коли с наша регистрация в западната ни съседка. Тя съобщи, че е получила увещание, че акцията е за всички коли, а освен тези с българска регистрация. Захариева добави, че България има същите условия. 

" Ако твоят автомобил е регистриран в прилежаща страна, а шофираш тук, живееш тук, би трябвало да се пререгистрира, няма по какъв начин да реагираме на нещо, което и ние сме въвели ", изясни тя. Външният ни министър призова, в случай че някой се е почувствал репресиран при инспекциите за това, че е с двойно поданство, да подаде сигнал до българските управляващи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР