Датата 4 април е добра дата за нас, Демократична България

...
Датата 4 април е добра дата за нас, Демократична България
Коментари Харесай

Христо Иванов: Готови сме за избори, парламентът да разгледа законодателните ни предложения

" Датата 4 април е добра дата за нас, " Демократична България " щеше да е подготвена и за 28 март. Ние сме във висока степен на подготвеност за явяване на тези избори, на които желаеме да представим стратегия, с която да очертаем алтернативата на настоящия модел на ръководство. " Това съобщи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, откакто президентът през днешния ден подписа декрет за осъществяване на парламентарния избор на 4 април.

Христо Иванов уточни, че в обръщението към народа през днешния ден президентът Румен Радев изброи огромна част от направените от " Демократична България " оферти по отношение на изборния развой, за които има и законодателни начинания. Преди дни обединяването предложи законови промени, тъй че да бъде въведено видеонаблюдение и стрийминг на единна платформа на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите от секционните изборни комисии. Предложи и обновен вид за въвеждане на пощенско гласоподаване - законопроект, който групировката един път към този момент внесе в Народното събрание още през 2018 година и който нито един народен представител тогава не припозна.

" Всеки, който през днешния ден твърди, че нямало време гласуването по пощата да бъде въведено, което да реши казуса както на съгражданите ни, които могат да бъдат сложени под карантина или на българите в чужбина, би трябвало да изясни за какво не са прегледани законопроектите ни. Те би трябвало да обяснят за какво 2 години бездействаха ", съобщи Иванов.

" Въвеждането на видеонаблюдение в секциите е извънредно значима мярка, с цел да се избегне казусът с манипулиране на протоколите от изборните секции. Нашата платформа " Ти броиш " е готова да стане, по този начин да се каже, онлайн хъб, на който всичките тези предавания да могат да се виждат и да има централизирано наблюдаване на изборите. Това нещо е софтуерно допустимо, има законопроект, има платформа, единственият въпрос е да има воля в Народното събрание то да бъде признато ", сподели Иванов.

Той напомни и предложенията на " Демократична България " за самостоятелен одит на машините за гласоподаване, както и да не се броят ръчно хартиените изрезки от тях, а информацията за вота да се обработва непосредствено машинно, с цел да не се усложнява работата на изборните комисии. Припомни и предлагането за увеличение на безплатното време в публичните Българска национална телевизия и БНР за претендентите, като се стимулира с обстоятелството, че в изискванията на пандемия срещите онлайн с гласоподаватели в тази акция ще бъдат по-малко.

" Съпротивата на ГЕРБ против всички тези оферти значи едно просто нещо - че ГЕРБ разчита на твърдото ядро, формирано от държавна администрация и корпоративна клиентела, разчита на ниска изборна интензивност, разчита на досегашните изборни трикове, които, както Цветанов призна, те са ползвали, с цел да се закрепи на власт и на задоволително мощни позиции, с цел да не понесе последствията от 10-годишното си корупционно ръководство ", уточни съпредседателят на " Демократична България ".

" Тези избори и тази акция ще бъде решителна борба за това да възстановим демокрацията в България, да прекъснем опцията за презареждане на корупционното ръководство в България, да счупим гръбнака на корупцията. Ние имаме съответни дейности, съответни оферти и ще продължим по същия съответен метод да нападаме огромните проблеми, които стоят пред България ", сподели още Христо Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР