Датата 27-ми март се свързва с два тежки инцидента, отнели

...
Датата 27-ми март се свързва с два тежки инцидента, отнели
Коментари Харесай

На 27-ми март два тежки инцидента вземат над 700 жертви

Датата 27-ми март се свързва с два тежки случая, лишили живота на повече от 700 души.

На 27 март 1977 г.се случвакатастрофа сред самолети, взеланай-много жертви в света.

Най-тежкатаавиационна акцидент в света се случва на пистата в Тенерифе в Канарските острови, когато два самолета Боинг 747 се сблъскват при извънредно гъста мъгла. При случая двата самолетаизбухват в пламъци и убиват общо 583 души.
На 27 март 1977 година приполет от Съединени американски щати до столицата на Канарските острови - Лас Палмас, на борда на самолета на Пан Ам, Боинг 747има 378 пасажери. Малко преди да се насочи за кацане в Лас Палмас, основният водач на самолета получава предписание да кацне в Тенерифе.

Причинатае, че над Лас Палмас е избухнала бомба, заради коетоостаналите полети за Лас Палмас също са пренасочени към Тенерифе, което натоварва извънредно ситуацията на летището.

След като ситуацията на летището е овладяно, самолетът на Пан Ам е квалифициран да отлети за Лас Палмас, като инструкциите, които екипажът получава са:да следва самолетБоинг 747 на KLM с248 пасажера на борда.

Докато самолетът на Пан Амрулира по пистата обаче, се спуска гъста мъгла, която пречи на самолетитеда се виждат, както ида бъдат следени от контролната кула на летището.

При тези метеорологични условия самолетът на Пан Ам пропуща изход № 3 и излиза на пистата от другизлаз.
От своя страна лидерът на другия Боинг взема решение, че първият го чака извън пистата и започва полет -в 05:06 часа, без да е получил разрешение.

По това време самолетът на Пан Ам е на същата писта, вследствие на което приизлитането си, Боингът на KLMсе блъска в този на Пан Ам.

От пасажерите на американския самолетзагиналитеса 335, а в Боинга на KLM умират всичките 248 пасажери и личен състав. Така общият брой на жертвите е 583 души.
Злополучният инцидентв Тенерифе остава най-голямата до през днешния ден катастрофав историята на авиацията.

По време на съдбовния инцидентмъглата е толковагъста, че от контролната кула на летището, която е на 700 метра от мястото на злополуката даже не са видели, какво се е случило.

Друг тежък случай на датата 27-ми март е преобръщането на една от норвежките нефтени платформив Северно море. При случая, който се случва на този ден през 1980 г.загиват 123-ма души от обслужващия личен състав.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР