Датата 25 януари може да се струва като обикновен ден

...
Датата 25 януари може да се струва като обикновен ден
Коментари Харесай

Френският грешник от 17 ноември 1993 г. и куп звезди празнуват

Датата 25 януари може да се коства като елементарен ден на множеството хора, само че за спортните почитатели този ден сигурно е по-специален. Защото на този ден през годините на бял свят са се появили редица огромни имена в спорта.

Нека стартираме от футбола. Един от знаците на Барса Шави Ернандес е проплакал на тази дата преди цели 38 години. Преди да напусне в посока арабския свят, той се трансформира в най-хубавия халф на съвремието си, извоюва рекорден брой трофеи с каталунците - 28, в случай че би трябвало да сме съответни, и изографиса името си със златни букви в историята на клуба.

Той си потегли от "Камп Ноу " по съвършения метод - извоювайки требъл в последния си сезон и вдигайки трофея от Шампионската ига в последния си мач. И на 35 години си потегли, с цел да даде път на идващите звезди в синьо и алено.

Но не е единствено той. Велика фигура като Еузебио също се е появил на бял свят в Мозамбик преди 76 години. Макар да умря преди четири години, той остави дълбока следа в международния футбол с екипите на Бенфика и Португалия, а с лисабонските "орли " гостува в София в незабравими мачове с Левски на Гунди.

На 25 януари 51-та си годишнина чества и една друга именита фигура - Давид Жинола. Обичан и ненавиждан, той остави дълбока следа в международния футбол. А и в сърцата на българските почитатели.

Смело може да се каже, че в случай че не беше една негова неточност, може би в никакъв случай нямаше да изживеем великия възторг първо от "Парк де Пренс " на 17 ноември 1993 година, след това и от лудото американско лято година по-късно.

Жинола беше индивидът, който сбърка съдбовно в последната минута на международната подготовка в Париж, след което разреши на Емил Кременлиев, Златко Янков и Любо Пенев да развият офанзивата, стигнала до Емил Костадинов и приключила с мощния му шут под гредата на Бернар Лама и трансформирал се в исторически за българския футбол.

Да не забравяме и Робиньо, който също чества през днешния ден, ставайки към този момент на 34 години. Бившият бразилски национал е един от малцината, които могат да се похвалят с достижението от 100 мача за може би най-силния народен тим в исторически проект.

Макар кариерата му към този момент да е в своя залез, да играе единствено за тлъсти пачки в Турция, да е обвинен по дело за обезчестяване в Италия и да е минал зенита си от дълго време, едно време той беше измежду най-обещаващите и надарени нападатели в Европа, а престоите му в грандове като Реал Мадрид, Манчестър Сити и Милан единствено го потвърждава.

Но освен футболът се е сдобил с огромни персони на 25 януари. В международен проект приказваме за колоездача Денис Меншов, спечелил Джирото и Вуелтата, за някогашния рекордьор на 100 метра спринт в леката атлетика Тим Монтгомъри, а в български за баскетболиста Йордан Бозов, който въпреки и към този момент на 39 години, продължава да е измежду най-хубавите у нас.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР