Датата 15 април 1989 г. остава завинаги една от най-мрачните

...
Датата 15 април 1989 г. остава завинаги една от най-мрачните
Коментари Харесай

На този ден: Трагедията на "Хилзбъро”

Датата 15 април 1989 година остава вечно една от най-мрачните в историята на футбола.

Отборите на " Ливърпул” и „ Нотингам Форест” играят между тях в полуфинален мач от шампионата за Купата на футболната асоциация на Англия. Двубоят е на стадион " Хилзбъро” в Шефийлд, който е считан за един от най-хубавите за времето си всред всички футболни игрища в Обединеното кралство.

Трагедията, която следва е колосална. На стадиона умират 96 души, а в болничното заведение, по-късно от пострадвания издъхват още двама. Общият брой на ранените е 700. Всичките жертви са почитатели на " Ливърпул”.



Срещата стартира в 15:00 ч., а по това време пред вратите на стадиона към момента има стотици почитатели. Полицията взема решение да отвори вход C, през който голяма навалица нахлува на стадиона и се насочва към секторите 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, само че с изключение на тях, никой различен не вижда какво се случва. Между обособените браншове има солидни огради от стомана за предотвратяване от хулигански прояви.
Обявиха за почтен началника на полицията на " Хилзбъро " през 1989 година 96 от почитателите на "Ливърпул " изгубиха живота си в нещастието
В 15:06 ч. съдията стопира мача, откакто десетки души под паника съумяват да прескочат огражденията и нахлуват към терена. Единственият излаз е към игрището. Малка част от оградата рухва и през пролуката се излива поток от задъхващи се хора – ранени или мъртви, до момента в който друга част не престават да се борят за живота си и да пробват да прескочат.

Полицията и " Бърза помощ” не смогват да оказват помощ на всички ранени. Униформените вършат кордон, който пречи почитателите на " Ливърпул” да доближат до тези на " Нотингам” за да се предотвратят конфликти. По подигравка на ориста, десетки последователи на " Форест “ просто се втурват към терена, с цел да се опитат да окажат първа помощ на нуждаещите се.

bTV приканва: останете си у дома!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР