Връх Колорадо, кръстен на бивш губернатор, свързан с клането на коренното население, е преименуван на планината Синьо небе

...
 data-editable=текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder data-article-gutter=true> Бележка на редактора:
Коментари Харесай

" data-editable="текст" data-component-name="редакторска бележка" class="editor-note inline-placeholder" data-article-gutter="true"> Бележка на редактора: Тази история съдържа графични описания на насилие.

В една студена ноемврийска сутрин през 1864 г. повече от 200 членове на племето Шайени и Арапахо, предимно жени и деца, са убити в едно от най-лошите кланета в американската история.

В продължение на 128 години човекът, който според историците е разрешил клането, е имал планина – която се е намирала на местна територия – кръстена на него.

Но вече не.

Mount Blue Sky, по-рано Mount Evans, беше преименуван от гласуване в петък на Съвета за географски имена на САЩ, съобщи Министерството на вътрешните работи на САЩ в съобщение за новини.

Като 14-ият най-висок връх в Колорадо, планината е на 14 258 фута по протежение на националните гори Арапахо и Рузвелт и националните гори Пайк и Сан Изабел.

Новото име има значение, тъй като „арапахо са били известни като хората на синьото небе, а шайените имат годишна церемония за обновяване на живота, наречена синьо небе“, според петицията за преименуване на планината, подадена от племената шайени и арапахо.

 nuxalk totem pole return С любезното съдействие Тревър Мак

„Това е огромна стъпка не само за хората от шайените и арапахо, но също и за племето уте от планината Юте, племето Южни Уте, Северното племе Арапахо, Северното племе Шайени и други съюзници, които работиха усърдно, за да започнат лечебния процес, довеждайки чест за една монументална и величествена планина“, каза в изявление губернаторът на племената Шайени и Арапахо Реджи Васана.

Комитетът за местни имена на борда гласува промяната на името след години на обсъждане „от държавни, окръжни, местни и племенни правителства“ и с подкрепата на близо 75 организации и стотици хора, според Министерството на вътрешните работи.

„Имената имат значение. Начинът, по който идентифицираме нашите обществени земи, е важна възможност да бъдем приобщаващи и гостоприемни и да окажем трайно въздействие върху бъдещите поколения“, каза в изявление Майкъл Брейн, главен заместник-помощник-министър на вътрешните работи по въпросите на водата и науката.

Още една глава в окървавената история на Америка

Службата за национални паркове на САЩ нарече клането „една от най-лошите трагедии на американския Запад“.

Преди клането племената, които са живели в Големите равнини от поколения, вече са били подложени на нашествието на американски колонисти, каза службата на парка. Тяхната западна експанзия нахлу в земите на коренното население, ограничавайки техните ловни полета и ги преследвайки с постоянната заплаха от насилие от страна на американската армия.

Вождът на коренното население Блек Кетъл от Шайените беше отдаден на усилията си да договори мир с тогавашния териториален губернатор Джон Еванс и американските колонистки военни, за да защити своя народ, според Службата на националния парк. Но нищо не проработи.

Петицията за преименуване на планината започва с цитат от прокламацията от 1864 г. на губернатора Джон Еванс:

„Аз, Джон Евънс, губернатор на територията на Колорадо, издавам тази моя прокламация, упълномощавайки всички граждани на Колорадо, поотделно или в групи, които могат да организират, да тръгнат да преследват всички враждебни индианци в равнините... да убиват и унищожават , като врагове на страната, където и да се намерят, всички такива враждебни индианци.

Пет места в САЩ бяха преименувани, за да се премахне унизителният термин за жените от коренното население Пет места в САЩ бяха преименувани, за да се премахне унизителният термин за жените от коренното население С любезното съдействие Xavier Zion Rain Tree

Племената арапахо и шайени - включително 750 души, повечето от които жени, деца и възрастни хора - последваха заповедите да се заселят в лагер край Големия пясъчен поток близо до Форт Лион. Казано им е да изчакат там, докато мирните преговори продължат и ще им бъде позволено да отидат във Форт Лион за безопасност и доставки.

Но сутринта на 29 ноември, непровокирани, американските войници откриха огън по „невинни и неосъзнали цивилни арапахо и шайени“ и до края на клането 230 от тях бяха мъртви.

„През следобеда и следващия ден войниците се скитаха из полето, извършвайки зверства над мъртвите, преди да напуснат местопроизшествието на 1 декември“, каза службата на парка.

Един войник, който описва сцената пред Конгреса, каза: „Видях телата на тези, които лежаха там, нарязани на парчета, по-силно осакатени от всички, които някога съм виждал; жените нарязват всички на парчета...[режат] с ножове; скалпиран; мозъците им са нокаутирани; деца на два или три месеца; всички възрасти лежат там, от сучещи бебета до воини... [осакатени] от войските на Съединените щати.“

През 1865 г. губернаторът Евънс е бил принуден да подаде оставка позорно, според петицията. Планината е кръстена на него през 1895 г.

Коалицията Mestaa'ėhehe, която обедини племенни представители от Шайени и Арапахо и други местни племена, за да преименуват планината, каза във Facebook „огромното облекчение от премахването на име, толкова свързано с жестокостта на клането в Санд Крийк, се усеща от мнозина. ”

„Нека това ново име бъде в знак на почит към жертвите и техните потомци, изцеление и продължаване напред заедно. И нека тези свещени родини отново да бъдат добре дошли за всички!“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР