Даскаловата къща в Трявна е единственият в страната ни Музей

...
Даскаловата къща в Трявна е единственият в страната ни Музей
Коментари Харесай

Даскаловата къща в Трявна е единственият в страната ни Музей на резбарското изкуство 

Даскаловата къща в Трявна е единственият в страната ни Музей на резбарското изкуство. Това сподели Даниела Дабкова от Специализирания музей за резбарско и зографско изкусво в Трявна в рубриката  " Туризмът на фокус “  на  Радио " Фокус “. 

Тя уточни, че по мнението на експертите тя е и най-старата възрожденска резбарска школа.  

" Освен музейната част, която споделя историята на школата, двата резбовани тавана-слънца, които са резултат от облога сред калфа и занаятчия, са превъзходни. Те и до през днешния ден будят възхищението на посетителите като резба. Качеството на резбата е ненадминато и до през днешния ден “, сподели още тя. 

Даниела Дабкова посъветва туристите в Трявна да посетят Славейковата къща. 

" За феновете на Славейкови могат да посетят Славейковата къща - дома, в който е живяло фамилията на Петко Славейков, до момента в който той е бил преподавател в Трявна, пък и в идващите години. Ангел Кънчевата къща – единственият музей, отдаден на този бунтовник, правилен асистент на Васил Левски в построяването на революционни комитети. Разбира се, остарялото школо. Тук може да се научи доста за това по какъв начин е вървяло образованието в тогавашното взаимно учебно заведение, и при предварителна поръчка даже посетителите могат да бъдат част от урока на Рада Госпожина, да учат по този начин, както са учили децата в миналото през 19 век “, описа тя. 

По думите й с изключение на музейните обекти, могат да се видят и онлайн някои от тревненските занаяти – дърворезбата, иконописта, и още редица други, които се демонстрират в занаятчийските работилници  около Старинния площад, по улица " Петко Славейков “. 

Тя изясни, че жителите на Трявна да си сложили за цел още от 19 век да запазят достоверния възрожденски облик на града, който го дефинира и като " град-музей “. 

Грета Цанева от Информационния туристически център към община Трявна описа повече за местата, които могат да бъдат посетени към Трявна: " Може да се направи една чудесна еднодневна, а за какво не и за повече дни разходка в естествен парк " Българка “, като се посетят също екомаршрути Трявна – Боженци, Дряновския манастир и пещера " Бачо Киро “ към Дряново, Регионален етнографски музей навън Етъра, може да бъде една отлично съчетана разходка със Соколски манастир “.  

Тя изясни, че доста постоянно посетителите на Трявна избират да създадат обиколка и на прилежащите градове.  

" Първия ден те потеглят от Трявна, стигат до Боженци, след това вземат решение да отидат непосредствено от Боженци до Габрово, минават през Дома на хумора и сатирата. Има доста разновидности за почиващите. Да не забравяме, че скоро следва " Узана поляна фест “, който се организира тази година от 21 до 23 юли. Наблизо ни е също и Велико Търново, единствено на към 50 км “, сподели още Грета Цанева.  

Тя описа повече и за особеностите на локалната кухня, като уточни, че доста особено за Трявна е приготвянето на постни ястия. 

" Много особено е за Трявна приготвянето на постните ястия -  постен гювеч, патладжан със сирене по селски, манджа яхния със сливи, наречена ученица, гъбената супа, черника, тревненската содена питка, копривник “, сподели още тя. 

Грета Цанева описа, че създател на първата българска готварска книга на български език е Петко Славейков. По думите й той персонално е споделял, че хубавото вино е неотлъчно с нарязана в него ябълка.  

Тя описа и за събитията, които предстоят идните дни: Четиридневните национални Славейкови празници публично стартират от 25 май. Тази година откриването ще бъде още веднъж на площад " Капитан дядо Никола “ в гр. Трявна. Интересен факт е, че те се организират от 1968 година. В програмата са заложени доста изложения, театрални постановки, показване на разнообразни книги. В този интервал от време 25 до 28 май наоколо до община Трявна се намира и хартиен базар, който се организира годишно. Провеждат се литературни четения на авторски произведения на възпитаници от междинното учебно заведение “. 

Грета Цанева изясни, че на 28 май ще се организира нетрадиционният кулинарен празник " Ока брашно – делва сладко “, който ще се състои за трета поредна година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР