На активистката от Бахрейн Мариам ал-Хаваджа отказаха да се качат на борда на полет от Обединеното кралство до Манама

...
Дъщеря на видния бахрейнски активист за правата Абдулхади ал-Хаваджа каза,
Коментари Харесай

Дъщеря на видния бахрейнски активист за правата Абдулхади ал-Хаваджа каза, че й е отказано да се качи на полет в Лондон, докато се е опитвала да се върне в държавата от Персийския залив и да пресата за освобождаването на баща й от затвора.

Мариам ал-Хаваджа в петък каза, че на гишето на British Airways на летище Хийтроу й е било казано, че не й е позволено да се качи на полета си и трябва да се свърже с имиграционните власти на Бахрейн.

„Невероятно разочароващо е, това може би беше последният ми шанс да видя баща си“, каза тя във видео съобщение, публикувано в X, по-рано известно като Twitter, и записано в зоната за чекиране на British Airways.

„На практика British Airways ни отказва достъп на борда от името на правителството на Бахрейн.“

Правителството на Бахрейн каза, че приветства всички посетители, при условие че отговарят на необходимите изисквания за влизане.

Въпреки това, както при други страни, Бахрейн си запазва правото да откаже влизане, ако сметне за необходимо, се казва в изявление на правителството, изпратено до информационната агенция Ройтерс.

Мариам каза, че ще пътува до Бахрейн и ще рискува да бъде арестуван, защото на баща й е отказан достъп до спешно и критично медицинско лечение, което е част от причината той да обяви гладна стачка.

Абдулхади ал-Хаваджа, също датски гражданин, е бивш президент на Бахрейнския център за човешки права и излежава доживотна присъда за участието си в продемократичните протести в Бахрейн през 2011 г.

Група активисти, които казаха, че ще се присъединят към нея, включително генералният секретар на Amnesty International Агнес Каламард и временният директор на Front Line Defenders Олив Мур, също получиха отказан достъп на борда, каза тя.

„Решението да се попречи на Мариам Ал-Хаваджа и придружаващата я делегация за правата на човека да пътуват до Бахрейн е безсрамен опит на бахрейнските власти да спрат хората да говорят открито за нарушенията на човешките права в страната“, каза Каламард в изявление.

„Ходът ясно илюстрира пълното пренебрежение на властите към международните стандарти за правата на човека, противно на това, което престолонаследникът на Бахрейн се преструваше по време на пътуване до Вашингтон точно вчера.“

Мур каза, че отказът на правото на ал-Хаваджа на свобода на движение е „напълно неоправдано“.

„Медицинска небрежност“

Мариам ал Хаваджа беше арестувана през 2014 г. след пристигането си на летището в Манама и обвинена в нападение над полицай. По-късно тя беше освободена и напусна Бахрейн по-късно същата година.

На въпроса дали има обвинения срещу Мариам ал-Хаваджа, правителството на Бахрейн каза, че тя е била осъдена, след като е нападнала две полицайки през 2014 г. и „никога не е излежала или обжалвала едногодишната си присъда“.

„В Бахрейн, както при всяко правителство с независима съдебна система, лицата, които са осъдени в съда, подлежат на съдебно производство и надлежен процес“, каза говорител на правителството.

В сряда Абдулхади ал-Хаваджа възобнови гладната си стачка, след като властите не му позволиха да стигне до насрочен медицински преглед, каза втората му дъщеря Зайнаб пред Ройтерс.

Неговото решение последва съобщение от правозащитни групи, че стотици други политически затворници са прекратили гладните си стачки, тъй като правителството обеща да подобри условията в затворите.

Мери Лоулър, специалният докладчик на ООН за положението на защитниците на правата на човека, каза, че влошеното здраве на бахрейнските затворници Абдуджалил ал-Сингаче, Абдулхади ал-Хаваджа и Наджи Фатийл е „изключително“ тревожно.

„Медицинската небрежност и липсата на адекватна грижа ги е поставила в тревожно състояние“, каза Лоулър в изявление.

В сряда правителството отрече ал-Хаваджа да е в гладна стачка, добавяйки, че той „многократно и доброволно е отказвал да посещава редовните си медицински прегледи“.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР