Дъщеря на Чарлз Чаплин ще представи филма Лука Джералдин Чаплин

...
Дъщеря на Чарлз Чаплин ще представи филма Лука Джералдин Чаплин
Коментари Харесай

Джералдин Чаплин е специален гост на София Филм Фест

Дъщеря на Чарлз Чаплин ще показа кино лентата " Лука "

Джералдин Чаплин ще бъде специфичен посетител на " София филм фест ". Актрисата ще показа кино лентата на Джесика Удуърт - " Лука " и ще получи " Наградата на София " - на Столичната община, оповестиха от " Арт фест ", предава Българска телеграфна агенция.

След двете си функции в " Босият император “, Джералдин Чаплин изиграва Генерала в " Лука " (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения) на носителката на " Златен лъв на бъдещето " Джесика Удуърт ( " Хадак “, " Белгийският крал “, " Босият император “), който имаше международна премиера и предизвика публиката и рецензията на кинофестивала в Ротердам.

Филмът е въодушевен от " Татарската пустиня " на Дино Будзати. Първата среща на Удуърт с романа на Будзати е по времето, когато тя учи италианска литература. " Толкова е ясно и в същото време по този начин мистериозно всичко в тази творба. Едни мъже чакат да се появи зложелател, който може би даже не съществува. Тяхната паника се усилва с времето… Това, което обичам най-вече, е характерният хумор; самата идея е мрачна, само че съчетана с глупост, която е привлекателна за мен ", споделя режисьорката. Главният воин Лука е млад боец, който жадува да се впусне в борба и попада в изолирана цитадела. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена - и това е Джералдин Чаплин. " Още през цялото време знаех, че точно Джералдин Чаплин би трябвало да изиграе ролята на Генерала ", добавя Джесика Удуърт.

ЕКИПЪТ, БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

На младия Йонас Смълдърс, една от изгряващите звезди на " Берлинале ", е отредено да се трансформира в основния воин Лука. В актьорския екип са още Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис. В една от основните функции е и българският артист Валентин Ганев.

Черно-бялата визия на кино лентата е на Виржини Сурдеж - с доста филми, представяни в Кан. Музиката е на Техо Теардо, композирал за Паоло Сорентино и Габриеле Салваторес.

Българското присъединяване има художникът-сценограф Сабина Христова и художникът по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е " Арт фест " (Мира Сталева, Стефан Китанов), финансирането е обезпечено от Националния кино център.

ЗА ДЖЕРАЛДИН ЧАПЛИН

Джералдин Чаплин е първата щерка на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл, и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски интернат. Първоначалната ѝ упоритост е да стане професионална балерина. Тя взема решение да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е призната през 1961 година. Танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да взе участие в " Доктор Живаго " (1965).

По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, сред които " Ментовка с лед “ (1967), " Ана и вълците “ (1973), " Елиса, живот мой “ (1977). " Да отгледаш гарвани “ (1976) е филмът, който ѝ донася международна популярност.

ОТЗВИТЕ

" За да бъде разказана уместно тази история - рефлексия, изпълнена със знаци, върху безсмислието на споровете, които продължава да води човечеството…, обвиняване против военния парадокс и неизменимото послушание пред властническото издаване на заповеди, е нужен лидер, който да води и направлява фена. Това е ролята, отредена на Лука, изигран от магнетичния Йонас Смълдърс ", написа Аурори Енгълин в Сinеurора.

" Лука " е чудноват, хубав медитативен филм за битката сред догмата и истината; покъртителен коментар за действителността, в която живее през днешния ден западното общество ", съгласно Марк ван де Клашорст, icsfilm.org.

" Докато разказът във кино лентата може да наподобява по-скоро кръгов, в сравнение с линеен, той преоткрива все по-енергично разнообразни детайли с всеки идващ завой. Като се отхвърля от нормалните художествени похвати, присъщи на сюжетите, отдадени на съзряването, Удуърт още веднъж потвърждава себе си като занаятчия в изкуството на разказването на истории и освен това – в пресъздаването на усеща. " Лука " е омагьосващ и, несъмнено, главната заслуга е на харизматичния актьорски състав, чиято синергия вдъхва живот на пустинната среда, само че магнетичните му качества се усилват и от умелото канализиране на чисти пристрастености, необременени от двуполюсни разделения като мъж-жена, център-периферия, високо-ниско. В " Лука " и копнежът, и дисциплината произлизат от изконната нужда за връзка сред хората ", написа Савина Петкова, The Playlist.

" Джералдин Чаплин, със силата на своето наличие, облик, искра и осъществяване обгръща събитията с аурата на гръцка или Шекспирова покруса ", счита Нийл Йънг, Screendaily.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР