Дъщеря ми е отличничка със завидни умения и постижения в

...
Дъщеря ми е отличничка със завидни умения и постижения в
Коментари Харесай

На дъщеря ми не достигнаха смелост и кураж да се класира в СМГ. Моля, приемете я!

Дъщеря ми е отличничка със забележителни умения и достижения в региона на математиката, но  не ѝ доближи малко храброст и кураж да се класира  в СМГ. Моля, приемете я! Тя обожава математиката - написа майка, чието дете е признато в Софийската математическа гимназия, без да е било класирано по формалния ред. Прието е след молба в писмо, на която директорът на СМГ не е възразил, а началничката на Регионалното ръководство на образованието в София град е изпълнила.
 За мен е непостижимо да повеждам детето си другаде на учебно заведение: приемете го в СМГ!
През 2018 година доктор Ваня Кастрева удовлетворява 18 молби на родители, чиито деца не са класирани след балообразуващите надпревари и изпити за банкет в V клас в труднодостъпното софийско учебно заведение. Още три влизат след позволение от министъра на образованието. Механизмът за успореден банкет бе оголен в следствието на OFFNews  Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение , а писмата от РУО от бяха получени след правосъдно решение поради отвод от даването им от доктор Кастрева.

Съдържанието на първите девет писма огласихме на 21 май. Днес публикуваме останалите.

В цитираното десето писмо  до Кастрева майката акцентира, че настояването ѝ не е плод на родителска упоритост:



Писмо №11: СМГ е единственият късмет за математическия му гений

Мотивът за настояването на майка за надпланов банкет е обвързван със социални причини. Тя споделя, че макар финансовите усложнения на фамилията са записали момчето на уроци поради мощното му предпочитание да учи в математическото учебно заведение, и той се подготвял година.

" Категоричното педагогическо мнение бе, че.... се оправя на нужното равнище за реализиране на доста високи резултати на плануваните за банкет в Софийската математическа гимназия изпити и надлежно - че ще бъде сполучливо класиран. За страдание, заради мощен прочувствен стрес, той не съумя да покаже действителните си познания и благоприятни условия и като равнище на показване се нарежда в средата в класациите ", написа майката и твърди, че " допускането му като възпитаник в Софийската математическа гимназия е единственият късмет неговият математически гений да бъде развиван качествено и дълготрайно ".

12-ата молба  е на учителка от СМГ, чието по-голямо дете е възпитаник, който е бил признат, откакто се е класирал. На второто ѝ дете балът не доближава. Учителката показва и обществена причина - тежко заболяване в фамилията, заради което тежестта за развъждането на децата пада главно върху нея. Молбата, подадена на 2 юли, е задоволена.

13-ата е от майка с три деца, най-малкото от които не съумява да се класира. Най-голямото към този момент е ученик на СМГ, другото учи в гимназията. Момичето спряло други уроци, с цел да се посвети на математиката две години преди кандидатстването. Разочароващия резултат майката изяснява със здравословен проблем на член от фамилията и контузия, която самата тя получила месеци преди кандидатстването, което повлияло и на детето. Молбата ѝ от 10 юли 2018 година също е прегледана и изпълнена.

14-ата задоволена молба е от 21 юни, на майка, която споделя, че детето ѝ е било надълбоко травмирано от поредност смъртни случаи на близки хора.

" Не съм болно упорит родител, който непременно желае детето му да бъде в топ учебно заведение или доста съвременно такова.... Вярвам, че молбата ми ще бъде задоволена и ще помогнете на едно изстрадало дете да види, че животът има и хубави страни! ", написа тя.

Писмо №15: Чичото ще се погрижи

Чести командировки на бащата и наряди на майката изясняват незадоволителния резултат на детето за класиране в СМГ по нормалния ред - с математически надпревари и изпити - в 15-ото писмо. Бащата обаче акцентира позициите на чичото, който се грижел и щял да продължи да се грижи за момчето.

" Голяма помощ получихме от неговия чичо..., който е чиновник в...., като постоянно се постановяваше той да го води на курсовете и дребният... се постановяваше да отсяда и преспива при чичо си... Така синът ми затвърди още повече своята обич към математиката и към СМГ. Занапред чичо му... ще продължи да се грижи за него заради огромната претовареност на родителите ", написа бащата, с цел да убеди началничката на РУО, че това е задоволително съображение да бъдат прескочени стотици неприети в СМГ деца, с цел да бъде записан неговият наследник. Писмото е задоволено.



Писмо №16: Започнахме късно подготовката

Започнахме подготовката за СМГ през есента на 2017 година, само че се оказа, че е прекомерно късно - децата тръгвали още от втори клас на курсове. Беше съвсем невероятно да наваксаме - написа родител и моли детето да бъде записано, тъй като детето имало афинитет към математиката.



Писмо №17: Ако я приемете, синът ми ще я прибира от учебно заведение

Следващото писмо е от доктор, който споделя, че нощните наряди му пречат да води и прибира щерка си от учебно заведение, само че по-големият му наследник към този момент учи в СМГ и в случай че и щерка му бъде призната там, момчето ще я води и прибира от учебно заведение.



Писмо №18: На изпита претърпя прочувствен срив. Моля, приемете го в британската паралелка

Детето ми претърпя прочувствен срив на надпреварата " Откриване на млади гении " (ОМТ е надпреварата с най-голяма тежест във формулата за образуване на бала) - написа родител и моли все пак то да бъде признато не просто в СМГ, а съответно в британската паралелка в пети клас. Изтъква, че фамилията живее покрай учебното заведение и по този начин родителите ще могат да водят детето на учебно заведение. Молбата е задоволена.



След следствието на OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев даде обещание и предприе промени. Изменение претърпя разпоредба, в която към този момент са дефинирани съответни критерии , след осъществяването на които комисия преглежда искане за надпланов банкет на дете. Решението ще взема комисия, а не еднолично шеф на районно ръководство на образованието. Въпреки затварянето на " малката врата " за надпланов банкет в СМГ с писма на родители, чиито учредения повдигат въпроси, и тази година са налице практики, които будят подозрения. На най-важното съревнование - ОМТ - да вземем за пример анонимната и неанонимната част от теста бяха поставяни в един общ плик от кандидатстващите четвъртокласници.

Цялото следствие за приема на петокласници в СМГ през 2018 година може да видите тук .
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР