Даряването на органи не е много популярно в България, но

...
Даряването на органи не е много популярно в България, но
Коментари Харесай

За следтрансплантационното обслужване на болните у нас не е направено достатъчно

Даряването на органи не е доста известно в България, само че като се изключи Хърватия на целия Балкански полуостров е по този начин - това сподели в предаването " 12+3 " новият шеф на Агенцията по трансплантациите Михаил Христов. По думите му, следенето и диспансеризацията на болните след трансплантация е " доста значимо нещо, което не е направено ". " Трябва да създадем в България най-малко два такива центъра, които да правят следтрансплантационно обслужване на болните, без значение какъв тип е трансплантацията ", акцентира Михаил Христов. 
Д-р Христов е експерт по ортопедия и травматология, бил е шеф на градската многопрофилна болница във Варна, управлявал е Регионалния център по опазване на здравето, заемал е позиции като основен контрольор в Медицинския одит, а две години е работил и в самата Агенция по трансплантациите. Запознавайки се с кореспонденцията по случая с прекъснатите връзки с „ Евротрансплант “, които блокираха провеждането на трансплантации в чужбина, доктор Христов е стигнал до извода, че „ отговорни няма “. 

" За да може да имаме контракт сред наш трансплантационен център и техен трансплантационен център в болница, би трябвало да има подготвен личен състав, екип от експерти, които да поемат следтрансплантационното обслужване на болния. Затова работим по въпроса за започване на това образование. Това също е обвързвано с изчакване на техните процедури да минат. Когато стартира това образование, ще има контракт и с Есен и с Виена ", съобщи Христов, като посочи, че това са нови условия и има нов ред за сключване на съглашения за двустранно съдействие.

Договорът с " Евротрансплант " е изтичал в края на май, а досегашният шеф на организацията доктор Мариана Симеонова е подала първото уведомително писмо при започване на май и е съобщила в Министерството на здравеопазването преди да изтече контракта, разясни Михаил Христов.

" Но тук има един продан сред три министерски управления - като се стартира през лекар Москов, служебното държавно управление, по-късно професор Петров и в този момент Ананиев, значи стават четири. Всичките писма са налични, писала е колежката Симеонова, запознавала ги е и може би поради тази промяна на управления, нещата малко са се проточили във времето ", разяснява доктор Христов в отговор на въпрос не е ли следвало по-рано да се подхващат стъпки, с цел да не се прекъсват трансплантациите на български жители в чужбина поради административни процедури. 

Новият шеф на Агенцията по трансплантации увери, че задвижва нещата с идни свои срещи със заместник-министър Пенков и проф. Любомир Спасов като народен съветник по трансплантациите. Михаил Христов посочи, че се търсят за помощ включително български лекари зад граница и спомагателни контакти със сходни организации. 

Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР