Даряване на кръв. Снимка: Искра.бг Национална инициатива за кръводаряване продължава своята

...
Даряване на кръв. Снимка: Искра.бг
Национална инициатива за кръводаряване продължава своята
Коментари Харесай

Даряваш кръв-даряваш живот: Доброволци от Бургас се включиха в национална кампания

Даряване на кръв. Снимка: Искра.бг

Национална самодейност за кръводаряване продължава своята задача да избавя животи посредством даряване на кръв . Днес в Бургас акцията се организира в заседателната зала на Община Бургас от 09:00 до 13:00 часа . Организирана е от Българската национална телевизия /БНТ/ с поддръжката на Националния център по трансфузионна хематология и под патронажа на Министерството на здравеопазването.

Пред медиите доктор Людмила Желязкова акцентира, че разкриването на кръвен център на територията на град Бургас към този момент е извънредно неотложно , тъй като при акцията, която се организира през днешния ден, цялата кръв ще замине за ЦТХ-Стара Загора. Там тя ще бъде обработена и по-късно върната назад в Бургас, само че чак идващия вторник. 

„ Това е едно огромно закъснение – от взимането на кръвта от донорите в ден четвъртък, само че приемането на крайния артикул в ден вторник на идната седмица. Ако имахме кръвен център, цялото това количество щеше да бъде обработено и довечера в 19:30 щеше да е готово за предоставяне на всички нуждаещи се “ , уточни още лекарката. 

Кампанията „ Даряваш кръв-даряваш живот “ е ориентирана към всеки, който е в положение и желае да даде своя принос към обществото, дарявайки. Основната ѝ цел е да увеличи културата на кръводаряване измежду българското население, да обясни значимостта от този доблестен жест и да насърчи доброволното и безплатно кръводаряване .

Събитието ще обиколи седем български града в границите на седем седмици, като по този метод ще даде опция на хората от разнообразни елементи на страната да се причислят към акцията и да допринесат към спасяването на човешки животи .

Даряване на кръв. Снимка: Искра.бг

Кръвта е незаместим запас в медицината, нужен за спасяването на живота на пациенти в сериозно положение, за хора с тежки болести, при интервенции и за лекуване на потърпевши при произшествия. Въпреки софтуерния прогрес досега няма сполучлив неестествен сурогат на човешката кръв, което прави кръводаряването незаместим и жизненоважен акт на взаимност и човечност.

Даряване на кръв. Снимка: Искра.бг

За да станете част от акцията, не се изисква предварителна регистрация. Желаещите да дарят кръв могат да се причислят към самодейността в съответния град. Важно изискване е да сте здрави, да сте се нахранвали, да сте добре хидратирани и да сте в положително общо положение преди процедурата.

От идната година акцията ще бъде ориентирана напълно към учебните заведения

Областният шеф предлага парите за строителството на Кръвния център да се дадат на Община Бургас

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР