Дървена църква на исторически православен манастир в Източна Украйна е

...
Дървена църква на исторически православен манастир в Източна Украйна е
Коментари Харесай

Боевете в Донецк доведоха до пожар в историческия манастир Светогорска лавра

Дървена черква на исторически православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при нова съветска бомбардировка. Това заяви украинският президент Владимир Зеленски в събота, представен от Българска телеграфна агенция.

Той напомня, че на същото място тази седмица по време на предходна бомбардировка са били убити четирима монаси, а други четирима са били тежко ранени. По негови думи в манастира се укриват от бомбардировки близо 300 цивилни, от които 60 деца.

"Руската артилерия през днешния ден още веднъж удари Светогорската лавра " написа президентът в Телеграм и разгласява видео на манастира, обзет от пламъци. в Донецка област.

„ В резултат на военните дейности избухна огромен пожар на територията на скита на Вси светии на Свето-Успенската Светогорска лавра “, написа Украинската православна черква на уеб страницата си. „ Пламъците погълнаха основната реликва на манастира ".

Манастирът "е бил опустошен за първи път по времето на Съветския съюз. След това е повдигнат още веднъж. И в този момент той е запален от съветската войска ", сподели украинският президент и прикани ЮНЕСКО да изключи Русия поради това "варварство ".

Руското министерство на защитата твърди, че подразделенията му, ситуирани северно от Светогорск не водят "бойни дейности " в този регион и упрекна украинските сили, че "са запалили " манастира.

Русия неведнъж е отричала обстрелването на цивилни региони в Украйна от съветските войски и упреква украинските сили, че употребяват локалните цивилни като "човешки щит ". Вече има голям брой свидетелства на украинци и интернационалните отчети, които демонстрират разрушени от съветските сили лечебни заведения, жилищни региони и други цивилни зони.

Манастирът на Светогорската Пресвета Богородица, издигнат при започване на 17 век, се счита за едно от трите най-свещени места в Украйна от православните вярващи, отбелязва Агенция Франс Прес. Преди войната той е привличал годишно хиляди поклонници.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР