Дървен трон, покрит с бяло кадифе със златни мотиви е

...
Дървен трон, покрит с бяло кадифе със златни мотиви е
Коментари Харесай

300 хил. души очакват папата в Румъния

Дървен престол, затрупан с бяло кадифе със златни претекстове е бил издигнат за визитата на папа Франциск в Блаж. Ръководителят на римокатолическата черква ще посети Румъния сред 31 май и 2 юни, оповестява Медиафакс.
Папата ще седне в него по време на церемонията в Блаж, където ще се отслужи божествена литургия за седемте гръцко-католически епископи, умряли в Румъния по време на комунистическия режим. Тронът е издигнат от Анду Мъргинян, приключил Университета по изкуства в Букурещ.
Дървесината беше определена от пандизите в Сигет и Герла, а претекстовете изобразяват тестването на задържането и страданието и умирането за Христос, обясниха уредниците на визитата. По време на комунистическия интервал политическите пандизчии са били държани както в Сиген, по този начин и в Герла. В същото време, златото значи „ респект към Бога “, до момента в който бялото кадифе съставлява „ чистотата на християнската мисъл и възприятие “.
Подготовката за визитата на папата в Блаж тече по график, сподели кметът на Блаж - Георге Ротар. Трите паркинга, издигнати на входовете на града са съвсем подготвени. Извършват се довършителни работи по сцената, построена в парка на Свободата (Кампия Либертати).
„ Подготовката е в границите на графика, макар че срещнахме обилни компликации поради метеорологичните условия. Паркингът е приключен на 90%, а сцената в парка на Свободата е на 80%, само че трите дни, които към момента имаме, ще ни разрешат да посрещнем над 50 000 души и, несъмнено Негово светейшество при най-хубавите условия ”, сподели кметът на Блаж, представен от БГНЕС.
Той изясни също, че пътищата и парковете в града са ремонтирани за визитата. В парка на Свободата ще има пунктове за първа помощ, тоалетни и зона за хранене. Ще бъдат основани и осем огромни екрана, с цел да могат хората да гледат религиозната работа. В деня на визитата на папата - на 2 юни, продажбата и потреблението на алкохолни питиета е неразрешена.
Папата ще стигне до Блаж с хеликоптер, от Сибиу.
Подготовката е към края си и в Сумулец Циус, където папа Франциск ще извърши религиозна работа в Марианското светилище там. Очаква се да участват към 180 000 души. Ще участва и унгарският президент Янош Адер.
“Очакваме 110 000 души, които са се записали, и още 70 000 без билет, които могат да влязат в региона, където ще бъде извършена Светата литургия. Службата ще бъде излъчена на огромни екрани, ситуирани в регионите, до които ще има достъп поклонниците ”, сподели духовник Верес Стелиан, който е в организационния комитет.
Междувременно над 75 000 души са се записали, с цел да участват на визитата на папата в Яши, различен град, който той ще посети, до момента в който е в Румъния. Кметът на Яши - Михай Чирица сподели, че са взети всички нужни ограничения, с цел да се разреши на поклонниците и посетителите да влязат в града, да стигнат до мястото на събитието и да се върнат.
Специални зони също бяха предопределени за тези, които няма да преминат през филтри за сигурност, само че ще могат да гледат събитията на екраните, основани в региона.
„ Ние подготвихме целия проект от ограничения във връзка с нужните забрани за събитието. Ние не прекаляваме, което значи, че дамите с деца ще могат да носят в количките, водата, сока или чая за децата, рационални по мярка чадъри, дребен багаж и каквото и да е друго, което може да е належащо за удобния престой. Ако вали дъжд, са приготвени 30 000 дъждобрана ”, сподели Чирика.
Ресторантите в Яши няма да сервират алкохолни питиета в деня на визитата на папата, изясни кметът Чирика.
В Букурещ хората ще могат да видят папата на няколко места, измежду които и регионът на бул. Киселев, сред Архитект Йон Минчу и площад Викторией, където папамобилът ще се движи с ниска скорост и в региона на Катедралата „ Св. Йосиф ”, „ Каля Викторией ” и площад „ Революции ”, откакто той ще извърши службата в катедралата „ Св.Йосиф ”.
По време на престоя си той ще бъде настанен в Апостолската нунциатура в Букурещ, където папа Йоан Павел II също е оставал по време на визитата си в страната.
Очаква се папа Франциск да дойде на летище Отопени към 11:30 часа през днешния ден. Оттам той ще отиде в двореца Котрочени за гала по посрещането. Папа Франциск ще напусне Румъния на 2 юни към 17:30 ч. от летището в Сибиу.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР