Държавното ръководство на Република Северна Македония да стъпи и да

...
Държавното ръководство на Република Северна Македония да стъпи и да
Коментари Харесай

РСМ да прояви европейско мислене и да впише българите в Конституцията, призова Радев

Държавното управление на Република Северна Македония да стъпи и да се управлява от европейските правила и идеали за реализиране на конституционно пълноправие за българите в Северна Македония .

Това съобщи президентът Румен Радев в Аулата на СУ " Св Климент Охридски " във връзка 120 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание.

Въстанието надвиши рамката на епохата, неговите военни цели и политически задания и се трансформира в нравствено знаме за битка за човешки права, достолепие и независимост, сподели Радев.

По думите му въстанието има значимо значение в актуалните връзки с Република Северна Македония. От нас зависи да бъде измежду значимите фактори, които водят до решение на проблемите за историческата истина и доближаването на страните в нашето общо европейско бъдеще. Всички знаем, че българският темперамент на въстанието е неоспорим, уточни Радев.

Президентът посочи, че въстанието въплъщава и фантазиите на светлите мозъци за независимост в Македония и Одринска Тракия да се трансформира земята в земя на пълноправие и правдивост за всички нации. И българите, и жителите на РСМ се прекланят през тези идеали, само че те са в цялостна естетика на полезностите и правилата.

Това е пътят, по който да вървим праволинейно и да създадем по този начин българите в РСМ да получат пълноправие подобен, какъв е бил заветът на починалите хора в Илинденско-Преображенското въстание. Там, където има обща история, ще има и общо европейско бъдеще , сподели в умозаключение президентът.
 Правителството на РСМ се съгласи за старт на работата по измененията в Конституцията
Правителството на РСМ се съгласи за старт на работата по измененията в Конституцията

Кабинетът внася документа в парламента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР