Държавното предприятие Интендантско обслужване вече има готновност да започне серийно

...
Държавното предприятие Интендантско обслужване вече има готновност да започне серийно
Коментари Харесай

Интендантско обслужване ще произвежда маски и защитно облекло у нас

Държавното дружество " Интендантско обслужване " към този момент има готновност да стартира серийно произвеждане на маски, които да послужат в битката против разпространяването и ограничаването на ковид у нас. Очакват до края на деня да са подготвени и първите прототипи на защитно облекло, които да бъдат предоставени за утвърждение на щаба. Основните индустриални мощности на завода са в Калофер. В предприятието, където работят към 140 души, още през вчерашния ден започнаха да се кроят защитни дрехи. 

" Имаме цялостната подготвеност да стартираме серийно произвеждане на маски. В момента вършим първи прототипи на защитно облекло. Очакваме до края на деня да са подготвени, с цел да можем да го представим на щаба, който да ги утвърди, да даде инструкции и по-късно можем да пристъпим към серийно произвеждане, откакто ни бъде доставен плат. От Габрово е единственият производител на сходен плат, подобаващ за направа на защитни материали. Няма по какъв начин да внесем от други страни, защото всички са лимитирали износа си. Маските, които ще създават, са от плат, който не пропуща вода. Тази маска няма да защищава от вируса съответно, само че ще защищава от пръски и кихавици. Ако цялото сдружение стартира произвеждане на маски, капацитетът им е по 10 000 дневно ", изясни пред БНТ Светлозар Морфов, ръководител на Съвета на шефовете на " Интендантско обслужване ". 

" Производителите очевидно са се мобилизирали и към този момент имаме първите образци, които би трябвало да бъдат тествани от експерти през днешния ден или на следващия ден, с цел да може да стартира произвеждане и доставяне там, където е належащо ", сподели пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев. 

Според него коронавирусът сигурно ще засегне стопанската система.

" Има данни за стесняване на растежа и за заплаха от криза на международната стопанска система. Надеждите на всички са, че идването на пролетта ще спре вируса или откриването на ваксина. Ще забележим кое от двете ще се случи по-бързо ", сподели още вицепремиерът.  

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР