Държавното погребение на убития през юли бивш премиер Шиндзо Абе

...
Държавното погребение на убития през юли бивш премиер Шиндзо Абе
Коментари Харесай

Държавното погребение на Шиндзо Абе предизвика разделение в Япония

Държавното заравяне на убития през юли някогашен министър председател Шиндзо Абе провокира разделяне в Япония, съобщи Асошиейтед прес.

По традиция в Япония държавните погребения се провеждат от императора в чест на хора със съществени заслуги към страната.

Преди Втората международна война японският император е уважаван като провидение и публичният печал за тези, за които е проведено държавно заравяне, е наложителен. Най-често е ставало дума с държавни погребения са били почитани членове на императорското семейство, само че в някои случаи и политически и военни ръководители. Държавно заравяне да вземем за пример е проведено за Исороку Ямамото, който управлява японската офанзива против Пърл Харбър и умира през 1943 година

След войната държавни погребения към този момент не се провеждат. Единственото държавно заравяне в следвоенния интервал е това през 1967 година на Шигеру Йошида . Той подписва контракта от Сан Франциско, по силата на който завършва американската окупация на Япония и връзките със съдружниците са възобновени.

Погребението на Йошида обаче предизвика рецензии , че е било проведено без каквото и да било правно съображение. По тази причина идващите държавни управления се въздържат от сходни начинания.

Японският министър председател Фумио Кишида е на мнение, че Абе заслужава държавно заравяне , защото той е най-дълго управлявалият водач в актуалната политическа история на Япония. 

Опонентите на държавното заравяне споделят, че то е недемократично , че за него няма правно съображение и че ще бъде проведено по едностранно решение на държавното управление на Кишида.

Опонентите на Абе акцентират, че той се е опитвал да омаловажи военновременните жестокости на Япония, че е упорствал за обособяване на повече средства за защита, че е бил реакционерски възгледи за функциите на мъжете и дамите в обществото и че ръководството му е било властническо.

Държавното заравяне на Шиндзо Абе ще коства на Япония 1,7 милиарда йени (11,8 милиона американски долара) . Парите на данъкоплатците може да бъдат употребявани за по-смислени цели, като да вземем за пример за оправянето с икономическите неравенства, основани от политиката на самия Абе, споделят съперниците.

Церемонията ще се състои в покритата сцена за бойни изкуства " Будокан " в Токио. Внасянето на храна и питиета няма да се позволява. Само представителите на медиите ще могат да употребяват компютри и камери. Речи ще държат министър председателят Кишида и представители на изпълнителната, законодателната и правосъдната власт. На погребението ще участват и задгранични водачи, измежду които вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР