Държавното обвинение предложи на председателя на Държавната агенция Национална сигурност

...
Държавното обвинение предложи на председателя на Държавната агенция Национална сигурност
Коментари Харесай

Член на бюрото за подслушвания помагал на подсъдим да състави оплакване срещу службата му

Държавното обвиняване предложи на ръководителя на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) лишаване на позволение за достъп до класифицирана информация на член на Националното бюро за специфични разследващи средства (СРС), заяви пресцентърът на прокуратурата. В писмото обаче не се загатва за кого става въпрос. С възможното лишаване на достъпа до класифицирана информация Народното събрание ще би трябвало да приключи мандата на члена на бюрото.

Там се оповестява, че на 23 май 2017 година в антикорупционното звено е постъпил сигнал от ДАНС за открити нарушавания на служебните отговорности от страна на член на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства. На 2 юни 2017 година на организацията е предоставена спомагателна инспекция. След приключването ѝ, на 24 юли 2017 година преписката е решена всъщност от обвинител от градска прокуратура.

Според Закона за СРС, бюрото уведомява жителите, когато по отношение на тях са били употребявани непозволено специфични разследващи средства. Всеки жител може за подаде заявление за инспекция и да бъде известен за резултата. При реализиране на такава активност са открити случаи, при които член на бюрото е контактувал с подателите на заявки в това число и обвинени или подсъдими и ги е съветвал за наличието на тези заявки. Дори персонално е изготвял такива заявки или нареждал това на чиновник от администрацията на бюрото, аргументира се прокуратурата.

При инспекцията е открито, че обвинен магистрат провел персонална среща в заведение с този член на бюрото, чийто достъп до класифицирана информация прокуратурата желае да бъде лишен. Непосредствено след срещата, магистратът посетил постройката на бюрото, където заявката му за инспекция било признато не по открития ред- по напътствие на члена на националното бюро то било направено от административния секретар в служебния ѝ кабинет и на служебния ѝ компютър.

Освен това заявление от обвиняем, с който членът на бюрото е в близки връзки, е било направено и входирано по същия метод - на служебния компютър на административния секретар.

Членът на бюрото провеждал диалози с обвинен магистрат, в хода на които в детайли обяснявал процедурата по подаване на заявление за инспекция и вероятните публични отговори, както и изводите, които следват за обвинения от тях.

След среща на оферти за лишаване на достъпа до класифицирана информация член на бюрото с жител, по отношение на който е било прилагано подслушване, той подал заявление за инспекция. Тя била осъществена от въпросния член на бюрото.

Обвиняемият магистрат бил заведен в бюрото персонално от този член, с цел да подаде заявление.

Разрешение за достъп до класифицирана информация се издава на този, който е " благонадежден " от позиция на сигурността съгласно Закона за отбрана на класифицирана информация. Описаните случаи, открити при инспекциите на ДАНС, демонстрират нарушавания на " открития публичен ред " от страна на този член на бюрото и съставляват съображение за " ненадежност " от позиция на сигурността и запазване на тайната.

По тази причина, наблюдаващият прокурор е предложил на ръководителя на ДАНС да предприеме дейности по преценка и изговаряне за надеждността на този член на бюрото, с оглед законовите разпореждания – преценка за лишаване на разрешението за достъп до класифицирана информация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР