Държавното обществено осигуряване предоставя на осигурените лица възможността да получават

...
Държавното обществено осигуряване предоставя на осигурените лица възможността да получават
Коментари Харесай

Близки на починали лица имат право на държавна помощ, но при определени условия

Държавното публично обезпечаване дава на обезпечените лица опцията да получават няколко типа помощи.

1.Еднократна помощ при гибел на обезпеченото лице се изплаща на съпруга/ брачната половинка, децата и родителите, като се разпределя поравно сред тях. Размерът ѝ се дефинира годишно със Закона за бюджета на ДОО, като за 2022 година е 540 лева

През годината на 19 735 лица са изплатени еднократни помощи при гибел на обезпечено лице, което е нарастване с съвсем 70% по отношение на броя им през 2020 година Средният размер на този тип помощ е 206,42 лева през 2021 година, при 206,59 лева за 2020 година,сочат данните в годишния разбор на Държавното  публично обезпечаване.

За разлика от другите осигурителни заплащания размерът на помощта не зависи от самостоятелните осигурително-правни характерности на умрялото обезпечено лице (осигурителен приход и застрахователен стаж), нито от съответните потребности на неговите близки – тя се поставя без значение от размера на прихода на фамилията.

За да получат помощта, имащите право на нея би трябвало да подадат заявление-декларация по пример според приложение № 17. То се подава от всяко от лицата в териториалното отделение на Национален осигурителен институт по непрекъснатия или сегашния им адрес персонално или посредством упълномощено според или по електронен път с КЕП или ПИК на подателя. Когато децата на умрелия са малолетни или малолетни, документите се показват от законния им представител или техния родител/попечител.

Размерът на неполучено парично обезщетение и/или помощ се разпределя сред наследниците по реда на Закона за наследството. Размерът на паричната помощ при гибел на обезпеченото лице е общ за всички правоимащи лица и се разпределя поравно сред тях. Съответната част от паричната помощ при гибел на обезпеченото лице се изплаща на всяко от правоимащите лица.

2. Парична помощ за неработоспособност заради общо заболяване (когато обезпеченото лице има избрана изгубена продуктивност 50 и над 50 на сто), само че няма нужния застрахователен стаж за разпределяне на пенсия за неработоспособност заради общо заболяване. Помощта е в размер на 60-дневното парично обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност заради общо заболяване (чл. 11, алинея 3 от КСО).

Парична помощ за неработоспособност заради общо заболяване, когато няма съображение за разпределяне на инвалидна пенсия заради непълен стаж през 2021 година е отпусната на 6 лица.

Темата създаде Pariteni.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР