Държавното дружество ВМЗ ЕАД - Сопот ще произвежда собствена марка

...
Държавното дружество ВМЗ ЕАД - Сопот ще произвежда собствена марка
Коментари Харесай

ВМЗ-Сопот прави свой бранд дронове

Държавното сдружение ВМЗ ЕАД - Сопот ще създава лична марка дронове. Безмоторните летателни апарати ще са въз основата на технологии, създадени от израелската компания Aeronautics Grup. Това стана ясно, откакто министърът на стопанската система Емил Караниколов и представители на израелската компания подписаха контракт за трансфер на технологии. Срещата в Министерството на стопанската система се организира през вчерашния ден и в нея участваха също зам.-министър Лъчезар Борисов, представители на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на защитата.

Тази опция е била разисквана още през юни при визитата на българския министър председател Бойко Борисов в Израел и срещата му с Бенямин Нетаняху.

Израелската компания е световен водач в производството и дизайн на безпилотни летателни апарати, има над 70 клиенти по целия свят, като продава и на НАТО. Договорът за трансфер на технологии ще даде опция на ВМЗ за личен бранд български безпилотни летателни апарати, както и тяхното сервизиране, поддръжка и обслужване.

Инвестициите в нови технологии са главен фактор за напредък, акцентира министър Емил Караниколов, а Израел е международен водач в нововъведенията, които прибавят висока стойност в производството, разяснява още той. Зам.-министър Лъчезар Борисов регистрира, че в бранша износът на артикули, свързани с защитата, за предходната година има напредък 20 на 100, както и че съществува сериозен капацитет за развиване на военнопромишления комплекс у нас.

Договорът за съдействие бе подписан от Ади Коен - шеф " Бизнес развиване и маркетинг " на Aeronautics и Атанас Богданов - ръководител на Борда на шефовете на ВМЗ Сопот.

Ади Коен уточни, че израелската компанията счита страната ни за значим хъб за артикули за въздушната авиация. „ Заедно можем да навлезем на нови пазари “, сподели той. По думите му задачата е да се откри в България линия за асемблиране и произвеждане на безпилотни летателни апарати.

Атанас Богданов акцентира, че подписването на контракта е значима крачка в желанието на ВМЗ за развиване в нови високотехнологични области, което е част от тактиката на Министерство на стопанската система за извеждането на сдружението в бранша на новите технологии. И добави, че ВМЗ ще бъде главен мотор и човешки запас по този план.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР