Държавното дружество Летище София ще се влее в Летище Пловдив.

...
Коментари Харесай

Държавното "Летище София" ще се влее в "Летище Пловдив"

Държавното сдружение " Летище София " ще се влее в " Летище Пловдив ". Това предложение счита да направи министърът на превоза Георги Тодоров, като това той съобщи по време на чуването си пред Народното събрание по тематиката с концесията на летище София.

" Съгласно Закона за обществените предприятия аз започнах искане до Агенцията за обществени предприятия и надзор за позволение за вливане на " Летище София " ЕАД в " Летище Пловдив " ЕАД. Вливането допуска като последица всички активи да преминат към " Летище Пловдив " в едно с всичките наличия по сметки ", разгласи Тодоров.
Нова маневра
" Летище София " ЕАД все още е 100% държавна благосъстоятелност. След концесията на летището то загуби функционалностите си на летищен оператор, само че има избрани активи, като в почивната станция " Космос " и Летище Балчик. Средствата по сметките му пък били към 60 млн. лева Министърът на превоза изясни, че посредством вливането на сдружението в другото, менажиращо летище Пловдив, ще се попречва опцията от прахосване на средствата и активите му.

Едновременно с това все още не се намират искащи да концесионират пловдивската аерогара. Преди рецесията страната се отхвърли да подпише контракт с пловдивско обединяване, класирано на второ място след отказал се китайски претендент (представляван тогава от сегашния министър на финансите Асен Василев).

" На годишна база финансовият дефицит на " Летище Пловдив " ЕАД е към 1,5 млн. лева на държавния бюджет, а посредством вливането на " Летище София " ЕАД, което съм предложил, ще се обезпечат средства за развиването на " Летище Пловдив " ЕАД като летищен оператор ", изясни още Георги Тодоров. По думите му по този метод ще се обезпечат средства за закупуване на активи за оперативната активност на пловдивската аерогара.
Нови полети от Пловдив
Това не е единствената добра вест за Пловдив и неговото летище тази седмица. Днес нискотарифната Wizz Air разгласи, че започва първите си полети от и до дестинацията. Те стартират от началото на ноември 2021 година, като самолетната компания ще оперира три напълно нови маршрута от Града на тепетата до Лондон, Дортмунд и Меминген. Най-новите услуги на WIZZ ще се правят надлежно 3 и 2 пъти седмично. Местата към този момент са в продажба.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР