Държавното дружество Ел Би Булгарикум вдига цените на сиренето и

...
Държавното дружество Ел Би Булгарикум вдига цените на сиренето и
Коментари Харесай

Държавната Ел Би Булгарикум вдига цените на част от продуктите си с над 50%

Държавното сдружение " Ел Би Булгарикум " подвига цените на сиренето и кашкавала с над 50% от идната седмица. Така вместо сегашната цена от 13 лв. за опаковка от 800 грама кашкавал, клиентите ще заплащат 19 лв.. Това съобщи новият шеф на държавното сдружение Ивайло Лилов, представен от BTV.

Пак от другата седмица 800 грама сирене ще коства 16 лв., вместо сегашните 10 лв.. Причината съгласно Лилов е, че " до момента цените са били под себестойността на продуктите. "

" На процедура от неправилното остойностяване сдружението е губило. Да, фактически това е главният проблем и в случай че беше траяла тази наклонност за още един подобен интервал от една година, сдружението нямаше да може да покрива разноските си ", разяснява Ивайло Лилов.
 Снимка 573756
Източник:

Припомняме, че през 2023 година цените на държавните млечни артикули бяха намалявани на два пъти - през февруари и мар. Тогава от  " Ел Би Булгарикум " разясниха, че са били контрактувани " по-добри условия за доставка на суровините ".
 След липса на артикули и управителни промени, държавната
След липса на артикули и управителни промени, държавната " Ел Би Булгарикум “ избра четири доставчика за произвеждане на българско мляко

Дружеството стартира работи на цялостни обороти

Новото управление на компанията през днешния ден пресмята, че 1 кг кашкавал се прави от 10 литра мляко, които сдружението купува за 13 лв. с Данък добавена стойност. Така старите цени на кашкавала и сиренето едвам са покривали разноските за млякото, без да се считат останалите - за труд, за ток и за превоз.

Въпреки проблемите с цените и промяната на управителни фрагменти в държавното ни сдружение, през декември предходната годинае излезе и една добра вест. Тогава стана ясно, че " Ел Би Булгарикум " и японската " Мейджи " ще основат нова взаимна лаборатория. Целта е по-голямото разпространение на родното кисело мляко на азиатските пазари.

Развойният център ще се концентрира върху изследователската активност и нововъведенията в областта на млекопроизводството и има за цел да увеличи научно-изследователския капацитет и експертизата в региона на закваските, пробиотиците, здравословното хранене. Очаква се взаимният институт да започва още през 2024 година.

Сътрудничеството сред българската страна и японската компания " Мейджи " започва през 1973 година, когато в Япония стартират първите продажби на българско кисело мляко, създадено по българска технология и с българско ноу-хау. Благодарение на съдействието българското кисело мляко се разпознава към този момент от близо 95% от японците.

" Ел Би Булгарикум “ и японската " Мейджи “ основават общо дружество за по-мащабна инвазия на българските млечни артикули в Азия

50 години от първата продажба на българско кисело мляко в Япония
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР