Държавното дружество Булгаргаз се е договорило с руската компания Газпром

...
Държавното дружество Булгаргаз се е договорило с руската компания Газпром
Коментари Харесай

България ще получава руския газ през „Турски поток“ от 1 януари 2020 г.

Държавното сдружение " Булгаргаз " се е договорило с съветската компания " Газпром износ " входната точка на съветския газ за страната ни да се промени от 1 януари 2020 година през станция " Странджа 2 ". Това стана ясно на брифинг на министъра на енергетиката Теменужка Петкова през днешния ден.

В момента природният газ влиза у нас през Трансбалканския маршрут през Украйна и Румъния. " От началото на годината всички количества по контракта ни с съветската компания ще влизат от този входен пункт като договорът е за 2.9 милиарда кубични метра ", сподели изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

Става въпрос за първите 11 км от разширението на газопровода " Турски поток " през България, открити на 21 октомври тази година, като те се свързват с към този момент подготвена газова инфраструктура. Маршрутът от турската граница до компресорна станция " Странджа " не е част от огромния контракт със саудитската Arkad. Става въпрос за отклонение на " Турски поток ", което бе предоставено за създаване през 2018 година на консорциум " Главболгарстрой ".

Като аргументи за смяна на входната точна отрасловият министър уточни по-добрите стопански условия за българските консуматори на природен газ. По думите на министър Петкова по този начин страната ни ще спести над 70 млн. лева от таксите за транспорт през Трансбалканския маршрут и като цяло икономията на годишна база ще е 5%. 

По думите ѝ решението е взето след разбор от техническа и финансова позиция. " Газопреносната система е подготвена да приема количествата от новата точка на доставка ", добави Малинов. Той изясни, че клиентът самичък ще избира през кой от двата маршрута да внася или придвижва газ за страната ни. " Булгартрансгаз " има подписан контракт за транспорт на природен газ в действие до 2030 година и ние сме подготвени на база резервирани потенциали да пренасяме количествата за нашите прилежащи страни - Гърция и Северна Македония ", обясниха от " Булгатрансгаз ".

Петкова изясни, че " Булгаргаз " от средата на месец юни тази година е в договаряния с " Газпром износ " и двете сдружения са се договорили за смяна на входната точка на доставка на съветски природен газ. От брифинга на министъра не стана ясно дали страната ни е съумяла да контракти по-ниски цени на съветския природен газ за България. 

През месец май 2020 година се чака Arkad да построи останалите 308 км от разширението на газопровода   " Балкански поток " до сръбската граница. Останалите 166 км ще бъдат построени на по-късен стадий. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за прилагане
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР