Държавното дружество "Булгаргаз" е работило "против интересите на нашата страна,

...
Държавното дружество "Булгаргаз" е работило "против интересите на нашата страна,
Коментари Харесай

Реализирани са печалби. Рашков обвини Булгаргаз, че е работило против интересите на страната

Държавното сдружение "Булгаргаз " е работило "против ползите на нашата страна, срещу ползите на бизнеса и най-жалкото е, че е работила срещу ползите на елементарния жител ". Това разгласи пред медиите вътрешният министър Бойко Рашков, който показа по време на държавното съвещание в сряда отчет от инспекцията на Министерство на вътрешните работи във връзка рецесията с цените на природния газ.

В края на предходната седмица Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е притежател на "Булгаргаз ",. Непосредствено по-късно беше определен и нов началник на сдружението, както и нов ръководител на борда.

Постовете си изгубиха шефът на сдружението Николай Павлов, Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков и Николай Дончев, а на тяхно място бяха назначени Иван Топчийски, Антон Адамов, Людмил Йоцов, Стефан Войнов и Анжела Славова.

В средата на януари ДАНС, както и представители на Главна дирекция "Национална полиция " в Министерство на вътрешните работи. Тя беше формирана във връзка със спекулативно препродаване на газ, откакто министрите на енергетиката и финансите упрекнаха "Булгаргаз " в изнасянето на на ниска цена газ от хранилището в Чирен.

В последните два месеца енергийният министър Александър Николов (ИТН) насочи поредност упреци към към този момент някогашния началник на "Булгаргаз " Николай Павлов, че не е миксирал добре газовите доставки за страната, с цел да понижи цената на природния газ.

"Реализирани са облаги, които, в случай че не бяха осъществени, нямаше да има това фрапантно повишаване на цената на газа ", разяснява в сряда Бойко Рашков.

Подобно на премиера Кирил Петков, който съобщи в понеделник, че чака прокуратурата да повдигне обвинявания против членове на бившето управление на "Булгаргаз ", вътрешният министър предвижда подобен процес. На въпрос дали обвинен ще жъде Николай Павлов, той съобщи: "Приближавате се до истината ".

От думите на министъра стана ясно още, че държавното управление проучва обстановката, с цел да разбере дали високите цени на газа са породени от интернационалните фактори или от нещо друго. Той загатна, че повода е са по-скоро дейности на заинтригувани лица вътре в страната. Рашков разгласи още, че Министерство на вътрешните работи проверява специалисти от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

"Ние сме безусловно сигурни, че промяната на борда на "Булгаргаз " беше наложителна и аз стоя съществено зад тезата, че в случай че те си бяха свършили работата, както би трябвало, покачването на газа от първи януари, нямаше да е плюс 30% ", съобщи от своя страна министър председателят Петков, който преди ден получи рецензия от президента Румен Радев поради едноличната промяна на цялото управление на сдружението.

По думите на министър-председателя "в момента има действително следствие по този случай, тъй като просто уволняване за нанесена вреда на потребителите, няма да е задоволително ".

Вътрешният министър добави още, че Министерство на вътрешните работи е почнала инспекция и за активността на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа "Чаира ", чието предопределение е било да поема пиковите часове от денонощието, тъй че да се балансира енергийната система в страната. Според Рашков тази централа "в течение на години обратно постепенно и несъмнено е била унищожавана, евентуално с оглед ползите на стопански субекти в нашата страна ".

"Имаме ориентировка кой е този индивид, в чиято изгода са породени вреди на този енергиен източник ", сподели вътрешният министър с уточнението, че вместо да се ремонтира част или цялото оборудване, са употребени "гаражни " компании, които да поправят нещо, което не е по техните сили и по този начин са нанесени "огромни материални вреди ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР