Държавно предприятие Управление и стопанисване на язовири е купило 8

...
Държавно предприятие Управление и стопанисване на язовири е купило 8
Коментари Харесай

Държавата купи роботи за близо 1 млн. лв. да чистят язовирите

Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири " е купило 8 робота за близо 1 млн. лева, с които да чисти водоемите. Това заяви Министерството на стопанската система и промишлеността в отговор на въпрос на Mediapool.

Качествата на роботизираните машини в деяние ревизира вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова. Тя беше на проява на техниката на язовир " Големо село " край Дупница.

" Една от главните аргументи за преливания и наводнения са непочистените корита и стените на язовирите. Самоходните роботи, които закупихме, са доста ефикасни, екологични и потребни в няколко направления ", сподели Нинова пред публицисти по време на инспекцията.

Роботизираните машини могат да се движат по наклони до 55 градуса и да преодоляват насечени терени. Отрязаната от роботите маса се трансформира в тор. Машините се ръководят отдалечено, обясни Нинова и сама тества ръководството им.

" Машините икономисват доста старания и време за язовирите, които стопанисваме. Необходими са ни към 10 000 служащи и може би 4 - 5 години, с цел да се оправим с почистването им, а в този момент с тези 8 машини това ще стане доста бързо ", сподели икономическият министър.

Тя изясни, че роботите могат да се употребяват и при горски пожари, тъй като могат да вършат просеки,, с които се стопира огънят.

Обществената поръчка за покупката на 8-те роботизирани машини е оповестена от държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири " през март 2021 година, когато на власт към момента е държавното управление на Бойко Борисов, прецизираха от Министерството на стопанската система. Стойността на една машина е 115 500 лева Закупени са 8 - по една за всяко от 8-те поделения на сдружението на територията на страната.

Язовир " Големо село " е от първа степен на заплаха, като аргументи за това са неговото заблатяване и язовирна стена, сподели Нинова. Тя добави, че привеждайки стената в положително положение, се предотвратяват наводнения. Наблизо минава пътят Кюстендил - Дупница и жп линия, които са значими инфраструктурни обекти.

" Ежечасно се наблюдават равнищата на всички язовири в страната и взимаме навременни ограничения ", увери вицепремиерът.

Обществени поръчки за ремонта на язовирите

В момента стартира проучване на 384 язовири, за чийто ремонт се приготвя социална поръчка, сподели Нинова в отговор на журналистически въпрос. Тя напомни, че до момента са се давали пари за ремонт на язовирите на избрани компании.

" Петстотин милиона лв. се наляха за ремонт на язовири, дотук имаме единствено един. Изцяло променяме метода - пари да не се крадат и да има успеваемост от тези поправки. Минаваме напълно през процедури за социална поръчка, бистрота, механически обзор, проучване на язовири и всичко ще бъде пред очите на хората. И те да знаят, че парите им отиват за тяхното успокоение ", сподели Нинова.

За обследването на тези 384 язовира в Бюджет 2022 бяха заложени 57.1 млн. лв. за Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири ". Най-вероятно част от тези средства са отишли за покупката на 8-те роботизирани машини за почистване на водоемите.

По време на ръководството на ГЕРБ и " Обединени патриоти " през 2018 година и 2019 година бяха отпуснати общо 630 млн. лева на Държавната консолидационна компания (ДКК) за незабавен ремонт на 484 язовира. С днешна дата са ремонтирани и то нелегално едвам към 20 от тях, разкри предходната година тогавашното служебно държавно управление.

Част от парите - стотици милиони левове, отидоха като задатъци за няколко компании по схемата с инхаус поръчките. ДКК посредством контракт за инхаус превъзлага активността на държавното сдружение " Монтажи ", което е част от холдинговата конструкция. От своя страна " Монтажи " ги превъзлага на няколко компании с контракти за доставка на услуги и материали.

Най-големите получатели на средства за ремонт на язовори са " Ковел-Про " ЕООД, " Планекс-ГЕС " ДЗЗД и " Абак Държавна сигурност " ЕООД, разкри служебното държавно управление.

Междувременно Сметната палата направи инспекция на ремонта на язовирите, като резултатите от нея не бяха оповестени обществено. Причината бе, че отчетът е изпратен на прокуратурата.

Както при строителството на автомагистрала " Хемус ", по този начин и за ремонта на язовирите, прокуратурата до този миг обществено не е обявила какво е подхванала.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР